1 Ağustos günü başlayan ve yaklaşık 35 gün süren adli tatil sona erdi. Yeni adli yıl açılışı dolayısıyla bugün Düzce Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda bir tören düzenlendi. Açılışa, Vali Adnan Yılmaz, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ramazan Akça, İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, Belediye Başkanı İsmail Bayram, siyasi ve sivil toplum kurumları temsilcileri ile davetliler katıldı.

Tören Vali Adnan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener ile Düzce Barosu Başkanı Avukat Ali Dilber'in açılış konuşmaları ile başladı. Törende konuşan Vali Yılmaz, herkesin yeni adli yılını kutlarken, Düzce Adliyesi binasına övgüler yağdırdı.

Yılmaz, “Adaletin sağlayıcısı sizsiniz, siz olmazsanız huzur olamaz. Adalet olmazsa ülke daima ayakta kalamaz. Geldiğimiz noktaya bir bakıyorum, malumları olduğu üzere bu ile gelmeden önce çeşitli ilçelerde kaymakamlık, vali yardımcılığı, Ankara’da da içişleri bakanlığı strateji geliştirme başkanlığı yaptım. Cuma günü sayın başsavcım ile birlikte bu güzel adliyeyi, bu güzel mekânlar birlikte gezdik. Emin olun değişim ve dönüşümde en güzelini yakalamışız. Ankara’daki strateji geliştirme başkanlarını arayarak kendilerine teşekkür edeceğim. Hakikaten öyle güzel mekanlar ki burada görev yapmak istersiniz. Bu nedenle burada görev yapan arkadaşlarımız şanslıdır. Ben 34 yıllık meslek hayatımda yargı ile iç içe aynı mekanlarda çalıştık ama bu kadar güzel teknolojiyi uygulayan donanımlı bina ve personele şahit olmadım. Geldiğimiz nokta için gerek Düzce’de gerek Ankara’da emek veren herkesi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Güzel bir değişim ve dönüşümü tamamlamışsınız ne mutlu size.” diye konuştu.
Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, konuşmasında yargı erkinin tüm birey ve toplumlar için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Solmaz, 2011-2012 adli yılında Düzce’de yapılan çalışmalar ve yeni adli yılda yapmayı hedefledikleri projeler hakkında bilgi verdi.

 Solmaz, 2012-2013 adli yılında yapmayı planladıklarını ise şu şekilde özetledi:

“ Çilimli’deki T tipi ceza infaz kurumu ihalesi sonuçlandı. Ceza infaz kurumlarının 2014 yılı içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Adliyemiz önünde bulunan mevcut otoparka ilaveten adliyenin arka tarafında bulunan boş araziye personel otoparkı yapılması planlanıyor. Yığılca Adliyesi için bina tahsisi çalışmalarına devam edilecek. Adli tıp şube müdürlüğü, mevcut lojmana ek olarak 6 dairelik yeni lojman, Düzce merkeze bağlı Kaynaşlı, Çilimli ile birleştiren Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova ilçelerinde adli olayların takibi ve koordinasyonu sağlanması için ilçelere Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek hizmet ve adli soruşturmaların süratle sonuçlandırılması hedefleniyor.”

Hak Sahibine Hakkını Geciktirmeden Teslim Edilmeli

Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener ise, son üç yılda ceza mahkemelerine gelen iş sayısının yüzde 50 oranında arttığına dikkat çekti. Şener, “Toplumda suç oranının artması biz, hakimler açısından adaletin geç tecelli ettirilmesine hiçbir zaman mazeret olmamalıdır. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, hak sahibine hakkını geciktirmeden teslim edebilmek, adalet mensuplarının öncelikli hedefi olmalıdır.” diye konuştu.

Baro Başkanı Ali Dilber de konuşmasında yargı sorunlarının sadece adli yıl açılışlarında dile getirmekle çözülemeyeceği, yargının tamamlayıcı unsurlarının daha geniş ve farklı zamanlarda bir araya gelinerek görüşülmesi gerektiğini dile getirdi.

Meslektaşlarımız Zor Şartlar Altında Mesleğini İfa Ediyor

Dilber, “Avukatlık mesleği 1136 sayılı yasa ile bir kamu hizmeti olarak düzenlenmiş, avukatlar da bir kamu görevlisi olarak kabul edilmişlerdir. Meslektaşlarımız çok zor şartlar altında kutsallığına inandığımız savunma mesleğini ifa etme gayreti içerisindedir. Avukatlık kanunun ikinci maddesiyle açıklanan yasal zorunluluğa rağmen meslektaşlarımız bazı kurum ve kuruluşlarda sırf avukat olmaları gerekçesiyle farklı tutum ve davranışlara tabi tutulmakta. Bazen de isteyerek görevlerini serbestçe yapmalarına mani olunmakta, kimi zaman da sırf görevlerini yaptıklarından dolayı vatandaşların saldırısına maruz kalmaktalar. Yeni adli yılda bu tür hadiselerin tekrar etmemesini temenni ediyorum. Hak arama özgürlüğünün olmazsa olmazı, savunma hakkı ve özgürlüğüdür. Yargı kademesinde savcılar hakimler gibi avukatların da özgür olması gerekir. Bu, yargı açısından elzemdir. Aksi halde doğru ve adli yargılamadan söz edilemez.” dedi.

 

Tören konuşmaların ardından kokteyle devam etti.

Haber; S. KAŞKIR