Vekillerin kullandıkları araçlar 'ambulans, itfaiye ve polis aracı' statüsüne girecek ve trafikte geçiş üstünlüğü sağlanacak. Böylelikle ışıklarda bile beklemek zorunda olmayacaklar.

Protokol sırası

Edinilen bilgiye göre partilerin ortak teklifi olarak TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen düzenlemenin yasalaşması halinde vekillerin protokoldeki sırası öne çekilecek. Milletvekillerinin özellikle seçim bölgelerinde katıldıkları törenlerde sık sık tartışma konusu olan protokol sıralamasındaki yerleri net bir şekilde yasal dayanağa kavuşturulacak. Buna göre vekiller illerdeki törenlerde Vali'den sonra protokolde yer alacak. Herhangi bir tartışmaya yol açılmaması için Vali'den sonra vekiller iktidar muhalefet ayrımı olmaksızın alfabetik sıraya göre protokolde sıralanacak. Taslakta illerdeki protokolde eski milletvekillerine de belli bir kontenjan ayrılmasının öngörüldüğü öğrenildi.

Vekile trafikte geçiş üstünlüğü

Vekillerin plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek. Taslağın ilk halinde eski vekillerin de aktif milletvekilleri gibi trafikte ayrıcalıklı ve dokunulmaz olmasını sağlayacak bir hüküm olduğu, ancak partilerden gelen görüşler doğrultusunda bu düzenlemenin imzaya açılmadan önce metinden çıkartıldığı bildirildi.

Taslakta yer alan en dikkat çekici düzenleme ise, Karayolları Trafik Kanunu'nun "geçiş üstünlüğü taşıyan araçlara" ilişkin maddesine yapılan atıfla, milletvekili araçlarına da ambulans, itfaiye araçları gibi "geçiş üstünlüğü" tanınması oldu. Bu sayede milletvekillerinin "görev" başındayken kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde yazan trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı olmayacak.

HABER: H.İŞCAN