Düzce Valiliği İl Tarım Müdürlüğü tarafından “Yeni Fındık Stratejisi ve Uygulama Esasları” konulu panel düzenlendi.
Gençlik Merkezinde düzenlenen panele Düzce Valisi Bülent Kılınç, AK Parti Düzce Milletvekilleri Prof. Dr. Celal Erbay, Metin Kaşıkoğlu, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Kaynaşlı Kaymakamı Cengizhan Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Sinan Aydın, Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz, Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç, Ulusal Fındık Koseyi Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Ziraat Odası Başkanları ve Fındık Üreticileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdür Ayhan Ünal, Düzce’nin önemli bir fındık üretim merkezi olduğunu söyledi.
Vali Bülent Kılınç, fındıkta rekoltenin fazla olmasının uykuları kaçırdığını işaret ederek “Rekabet edebilmek için, vatandaşlara düzenli gelir sağlamak için rekabet edemediğimiz alanlardan çekilmeliyiz. Fındıkta tüketim miktarı herkes için biliniyor 450 -500 bin ton üretim arttığı taktirde vatandaş ve ülke olarak sıkıntı çekiyoruz. Bu sıkıntı sadece fındık üreten yöreyi değil tüm Türkiye’yi etkiliyor dedi.

Düzce Milletvekili Celal Erbay, fındık pazara inmediğini bu nedenle para ettiğini işaret ederek “Fındık üreticisine malınızın kıymetini bilin pazara hemen indirmeyin dedik inmedi. Fındığı para etti. Birde bu yıl fındık üretici çocuk çocuğu ile fındık bahçesine girdi topladı ve daha az masraf etti. Bir anda fındığı pazara indirme ihtiyacı hissetmedi. Belli bir noktaya kadar geldi. 4.70 TL’yi gördü” şeklinde konuştu.
Fındık fiyatının yükselmesinden TMO rahatsız oluyormuş gibi söylemlerin doğru olmadığını işaret eden Erbay, “TMO fındığın 5 TL’ye gelmesinde de rahatsız olmamıştır. TMO fındığın 4 TL’den aşağı düşmesinden rahatsız olmuştur” dedi.

Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, fındık hayatımızın bir yaşam kaynağı olduğunu belirterek “Fındık noktasında Düzce önemli bir bölge. Fındıkla yaşamımız iç içe geçmiş. Düğünlerin bile fındık veresiye yapıldığı bir bölgeyiz. Bizim için bu anlamda önemli bir panel. 2001 yılında çok ciddi bir haksızlık yapılmış dönemin iktidarı tarafından. Düzce Merkez ve Kaynaşlı’nın fındık dikim alanı dışında kaldı. Yani yapılan çalışmalarla bu mağduriyet giderilmişti. Bir mal ne kadar çoksa fiyatı düşük olacak. Ama bir mal ne kadar azsa fiyatı da o kadar yüksek olacak. Arz ve talep meselesidir. Bu yıl fındık az oldu fiyatı 4 TL’yi geçti. Gelecek yıl diyelim ki fındık çok oldu o zaman devlet desteklemeli. Devlet fındık üreticisini sokağa attı. Yok sayıyor gibi söylemler doğru değil” dedi.

Toplantıda ayrıca Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Yeni fındık stratejisi. Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasbi Şeker, fındıkta yasal düzenleme çalışmaları. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Nurettin Karslıoğlu Fındıkta lisanslı depoculuk çalışmaları. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk Düzce’de fındık üretimi konusunda bilgiler verdiler.