22 Temmuz seçimleri ile birlikte yapılan referandum ile Düzce Belediyesi sınırları içine katılmaya karar veren köyler, sorunlarını da yanında taşıyarak geliyor.

Referandumun ardından mahalle olmaya karar veren ve bazıları oldukça büyük nüfusa sahip olan Koçyazı, Sancaklar, Tokuşlar, Çakırlar, Nalbantoğlu, Kuyumcuhacıali, Akpınar, Şıralık ve Aşağı Yahyalar köyleri  Düzce Belediyesi’nin genel bütçeden aldığı payın artmasına katkıda bulunacaklar. Öte yandan bu mahallelerde yaşanan sorunlar da Düzce Belediyesi’nin çözmesi gereken sorunlar dosyasının kabarmasına da neden olacak.

Köylerin tamamının yol sorunları var. İçinden ana arter geçen köylerde bile ara sokaklar yollarının dar olması nedeniyle sorunlar yaşarken, neredeyse tamamında kanalizasyon altyapısının sil baştan yapılması gerekiyor. Kanalizasyon sorununun bir diğer boyutu da Havza Koruma Projesi ile birlikte nüfusu 500’ü aşan yerlerde kanalizasyon şebekesinin kurulmasının şart koşulması... Bu açıdan bakıldığında, Arıtma tesislerinin İSKİ ve DSİ tarafından kurulmasına karşılık, bu mahalleler belediyenin sırtına acil kanalizasyon yatırımları yüklenecek.

Nalbantoğlu, Tokuşlar, Şıralık gibi yeni mahallelerde kanalizasyon sorunları halihazırda kullanılan foseptik kuyuları ile çözülmeye çalışılıyor. Nüfusları itibarıyla Havza koruma Projesi kapsamında bu mahallelerde kanalizasyon şebekesi kurulması zorunlu olacak.

Nalbantoğlu’nda Yenikent’e giden otobüs seferleri dışında ulaşım için ayrı bir sefer bulunmazken, Tokuşlar’da otobüslerin geçtiği saatler belli değil. Şıralık’a ise düzenli otobüs seferleri var. Yolların durumu genelde Halk Otobüsü güzergahlarında düzgün olmasına karşılık, geri kalan ara yollardaki sorunların kısa sürede çözülmesi mümkün görünmüyor.

Yeni mahallelerin su sorunları halen artezyen kuyuları ve kendi olanakları ile önceden yapılan şebekeler ile gideriliyor. Nalbantoğlu’nda şebeke suyu kullanımının başladığı öğrenilirken, Şıralık ve Tokuşlar kendi olanakları ile sağladıkları suyu kullanıyorlar. Belediye sınırları içine katılmaları ile birlikte kendi olanakları ile sağladıkları suyu kullanan mahallelerin şebekelerinin belediye kontrolü altına  geçmesi bekleniyor.

Belediyeyi bekleyen sorunlardan birisi de yeni mahallelerle birlikte oldukça geniş bir coğrafyaya yayılan kentin çöplerin toplanması... Yeni mahallelerin sadece ana caddeleri sayılan bölgelerde, o da düzensiz olarak çöp toplanabiliyor. Şu anda bile şehrin dış mahalleleri ve Yenikent’te çöp toplama işi için yeterli altyapıyı sağlayamayan belediye, yeni mahallelerin katılımı ile birlikte çöp toplama konusunda oldukça sıkışacak. Bu nedenle çöp toplama işinde radikal yeniliklerin gündeme gelmesi kaçınılmaz görünüyor.

 

Halen şehre daha önceden katılan dış mahallelerin sorunları ve depremlerden kalan hasarların tamamen ortadan kaldırılması ile boğuşan belediyeyi, yeni mahallelerin altyapı dosyalarının eklenmesiyle daha yoğun iş günleri bekliyor.