Yeni teşvik paketi en geç 10 gün içinde açıklanacak. 1999 yılında büyük bir deprem geçirdikten sonra il olan Düzce’ye, hükümet tarafından önemli yatırım teşvikleri verildi. Bu yatırım teşviki ciddi bir sanayileşmeyi de beraberinde getirdi. Yeni sanayi tesisleri için yer bulmak da zorluk çekilirken, araziler kıymetlendi. O yıllarda, 5084 sayılı Teşvik Yasası Düzce'ye büyük bereket getirdi görüşü hakim oldu. Bugün sanayileşme yönünden önemli illerden biri haline gelen Düzce, yeni teşvik sisteminden ne kadar yararlanacak. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, yeni teşvik yasasında sektörel eğilimlere doğru yönelmenin söz konusu olduğunu, hangi alanların daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor? Hangi sektörlerde Türkiye'nin teşviğe ihtiyacı var?' gibi değerlendirmelerin yapıldığını bildirdi. Yeni çalışmalarda sektörel teşviklerin biraz daha belirgin olacağının altını çizen Atalay, Düzce'deki bazı sektörlerin yine teşvik göreceğini ancak, Türkiye geneline bakıldığında daha planlı ve sektörel teşviklerin ihracat ve üretim açısından önem taşıdığını vurguladı.

Yeni Teşvik sistemiyle ilgili bilgi veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, 500'e yakın kurumun önerileriyle illerin tüm sosyal gelişmişlik düzeyinin incelendiğini söyledi. Çağlayan, “Çalışmalar tamamen bitti. Bu hafta Başbakan'a bunu arz edeceğiz. Onun liderliğinde kamuoyuna duyuracağız. En geç bir hafta-10 gün içinde gerçekleşir. Teşvikler daha çok yatırımlar için olacak. Bölgesel asgari ücreti kaldırdık, rafa koyduk. Şu anki çalışma çok daha farklı. En geri kalmış, en fakir illeri başta olmak üzere bir takım imkanları getirerek firmalar yatırımları yapsınlar." Dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise geçtiğimiz günlerde yeni teşvik paketi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, İller arasında sıkıntılar yaşanmaması için dengeyi sağlayacak bir teşvik yasasını hazırladıklarını söylemişti.

Haber; H. İŞCAN