TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Sağlık Sigortası Yasasında değişikliği öngören tasarının 4’üncü bölümünde yer alan 5 madde daha kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, 8 Eylül 1999 tarihinden 30 Nisan 2008 tarihine kadar ilk defa sigortalı sayılan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurmuş ve 25 yıl sigorta primi ödemiş olması;

Yine aynı tasarıya göre; kadınlarda 60, erkeklerde ise 62 yaşını doldurmuş olup, en az 15 yıl malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ödenmesi şartıyla kısmi yaşlılık aylığından yararlanacaklar.

 

4 Ekim 2000 tarihinden itibaren bu güne kadar vergi mükellefiyet kaydı bulunan Bağ- Kur’lular, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreyi geçmişe dönük borçlanabilecek. Prime esas kazancının % 32’si üzerinden borçlanacak olan Bağ-Kur’lu, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde bu tutarı öderse, aradaki süre sigortalılık süresinden sayılacak.

 

5 yıllık borcu bulunan Bağ-Kur’luya, 6 aylık süre verilecek. Bu süre içinde borcunu ödemezse, üyeliği askıya alınacak, Daha sonraki bir tarihte tekrar başvuru yaparsa, prim borcunu 3 ay içinde ödeyecek.

10 yıl süreyle sağlık sigortası primi ödemeyen Bağ-Kur emeklisinden maaşının %10’u tutarında bu yılları tamamlayacak şekilde prim kesilecek.