Düzce merkeze bağlı Hasanlar, Esentepe ve Esençam köyleri arasındaki Hecinler mevkiinde bulunan ve mahkemece ÇED raporu iptal edilerek kapısına kilit vurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin İSKİ yönetmeliğinin değiştirilmesiyle yeniden açılacağını duyan 3 köyün halkı, dün Düzce Belediyesi önüne giderek eylem yapmış ve yanlarında getirdikleri çöpleri belediye meydanına dökerek, "Çöpün pisliğini ve kokusunu görün" mesajı vermişti. Köylülerin yeniden ayaklanmasına yol açan süreçle ilgili 3 köyün avukatı Abdullah Kundakçı haber ekibimize açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ BİR RAPOR HAZIRLANMASI İÇİN DİLEKÇE VERİLMİŞ”

İlk olarak köylüler tarafından Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan davanın gerekçesini aktaran Avukat Abdullah Kundakçı, şöyle konuştu: “Esencam Köyü'ne katı atık bertaraf tesisi yapılmasına karar verilince bununla ilgili bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlanmıştı. Bu raporu biz kabul etmedik, dava açtık. Sonuç itibariyle mahkeme bu ÇED raporunu iptal etti ve kesinleşti. İptali üzerine oradaki çöp dökme işlemleri durdurulmuştu. Bu mahkeme kararı daha kesinleşmeden temyiz aşamasındayken ikinci bir rapor hazırlanması için dilekçe verilmiş. Valiliğin de ortak olduğu bir kuruluş olan Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği tarafından bakanlıktan yeniden ÇED raporu istenmiş. Bu rapor ile ilgili biz görüşlerimizi açıkladık.”

MAHKEME KARARINI ETKİSİZ HALE GETİRMEK İÇİN YAPTILAR”

Bu süreçte İSKİ'nin içme suyu havzaları yönetmeliğinde bir değişiklik yaptığını belirten Avukat Kundakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İSKİ, Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği'ne “Siz havza sınırlarında bir değişiklik yapın ki bu ÇED raporu buraya uysun.” diyor. Mahkeme kararını etkisiz hale getirmek için İSKİ'ye dilekçe veriliyor. İSKİ bu dilekçeyi kabul edip havza sınırını daraltılıyor. Daraltılınca güya mevzuya uygun oldu bu durum.”

KİMDEN NE KAÇIRIYORSUN?”

İSKİ'nin yönetmelikte yaptığı değişiklikle ÇED raporunun mevzuata uydurulmaya çalışıldığını savunan 3 köyün avukatı Abdullah Kundakçı, bakanlıktan gelen yeni ÇED raporunun özellikle bayram tatili sürecinde askıya çıktığını savunarak tepki gösterdi.

Kundakçı, “Bu ÇED raporu ile bizim kesinleşmiş mahkeme kararının arkasından dönülüp kötü niyetle, ısrarla oraya katı atık yapılmak isteniyor. Biz bunu kötü niyet kabul ediyoruz. İptal edilmiş ÇED raporuna göre orada aynı sistemde böyle bir tesis kurulamaz. Gelen duyuru dahi 10 günlük. Bayram tatiline gelen zamanda askıya asılıyor. Neden insanlar buna itiraz edemesin. Kimden ne kaçırıyorsun? Bizim köyden kaçırdın diyelim ki bunu yaptın ancak kamuya zarar vereceksiniz. Düzce'ye İstanbul'da o suyu kullananlara zarar vereceksiniz.” dedi.

İNATLA, ISRARLA BURAYA TESİS YAPILMAK İSTENİYOR”

“Bunlar bir hukuk devletinde görülmemesi gereken şeyler.” diyen Avukat Kundakçı, şunları kaydetti. “Biz bu durumu kınıyoruz. Buradaki raporda diyor ki “Ben ikinci ÇED raporunu kabul ettim aynı yere bu tesis kurulacak.” Bizde diyoruz ki “Siz bu kokuyu önleyemezsiniz. 200 metre mesafedeki Melen Çayı'ndan geçen suyun kirlenmesini önleyemessiniz. Taşlı dereden vidanjörlerle orada havuzlardaki suyu taşıyamazsınız.” Bu yanlıştır. Zaten arazi eğimli. Bu işe elverişli değil. “Böyle bir tesis burada olmaz” diye Bakan Faruk Özlü de söylüyor. İnatla, ısrarla buraya böyle bir tesis yapılmak isteniyor. Bizim de yapacağımız şey buradaki olayı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmaktı. Biz buna itiraz ediyoruz. Yanlıştır. Burada böyle bir şey yapılamaz.”

3 köyün avukatı Abdullah Kundakçı ayrıca tesisin tekrar faaliyet göstermesi için yapılann girişimlere karşı yeniden hukuksal yollara başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

HABER: C. ÜSTÜNER