Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çerkes Araştırmaları Grubu işbirliğiyle “Az Konuşulan Dillerin Geleceği Bağlamında Çerkesçe” konferansı gerçekleşti.


Çerkesçe duyduğum en güzel dil


Dr. Zeynel Abidin Besleney’in moderatörlüğündeki konferansta Londra Üniversitesi Yakın ve Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. B. George Hewitt, “Fonetik olarak Çerkesçe bu güne kadar duyduğum en güzel dil. Bugün dünyamızda konuşulan 6 bin dilden belki de yarısı bu yüzyılın sonunda yok olacak.” Dedi.


Genç nüfus batı dillerine yöneliyor


Gürcü Dili’nin diyalektleri ve tarihsel süreç boyunca yaşadığı kayıpları belirten Prof. B. Hewitt, dinleyicilere tarihi belgelerin ışığında örnekler verdi. Çerkesçe’nin Türkiye’deki durumu hakkında da bilgiler veren Prof. Hewitt, “Türkiye’deki Çerkes ve Abhaz nüfus yoğunluğunun fazla olmasından dolayı, Çerkesçe’nin ülke dışındaki uğradığı zarar, Türkiye’de gerçekleşmemiştir. Elbette geçmişte, dilin öğretimi ve yayımı konusunda sıkıntılar yaşanmıştır. Genç nüfusun daha gözde batı dillerine yönelmeleri de dilin aktarımı noktasında sorun yaşatmıştır.” dedi.


Türkiye, son derece zengin değerlere sahip


Hewitt’in ardından söz alan Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın “Çerkes dilinin yaşadığı sorunları çözebilmek için üniversitemiz öncülük etmiştir. Dil ve kültürlerin korunmasında, yaşatılmasında Türkiye, son derece zengin değerlere sahiptir. Üniversitemizde Maykop’ta konuşulan resmi dilin eğitimini veriyoruz. İleriki dönemlerde karşılaştırmalı olarak diğer diyalektleri de öğreteceğiz.” dedi.


Kiril alfabesi bırakılmamalı


Yrd. Doç. Dr. Altın’ın ardından konuşan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mira Khachemizova da, “Çerkesçe dilinin yani Adiğabze’nin yaşatılması konusunda emek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Kiril alfabesinin bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Khachemizova, böylelikle Kafkasya’da yapılan çalışmalardan da kopma yaşanmayacağını belirtti. Önce Arap harfleri ardından Latin harfler ve en son Kiril harflerle çalışmalar yürüttüklerini belirten Khachemizova, çalışmaların derinleşmesinden ötürü artık geri dönüş olmaması gerektiğini kaydetti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Öner Abidin Balbay tarafından katılımcılara plaketleri takdiminin ardından konferans sona erdi.

HABER:C.ÜSTÜNER