DEPDER başkanı Ayşegül Şenol Can dün akşam Öncü TV’de 17 Ağustos depremi sonrası yapılamayanlar ve yapılması gerekenleri anlattı. Deprem bilincinin yerleştirilmesinde öncelikli görevin topluma düştüğünü söyleyen Can, toplumun yerel yönetimleri hareket geçirmesi gerektiğini savundu.

Yerel yönetimler harekete geçirilmeli

Şenol Can, “En önceliğimiz toplumun tüm kesimlerinin depreme hazır olması, deprem konusunda farkındalık olması, yani oturduğu evin, çalıştığı işyerinin sağlıklı olup olmadığına kendisinin bilmesi ve merak etmesi gerekir. Toplumun yerel yönetimleri harekete geçirmesi, ve talep etmesi gerekli. Maalesef biz daha konuşmayı yeni öğrenen çocuk gibi hecelemeyi bilmiyoruz. Bu farkındalık konusunda bir şey söylüyoruz, ama neyi söyleyeceğimizi tespit edemiyoruz.” Dedi.

 Belediye sadece seyirci kaldı

17 Ağustos depremi sonrası insanların alelacele binalarını onararak içine girdiğini hatırlatan Can, belediyenin buna seyirci kaldığını, aft durumunda belediyenin yasal haklarını kullanma taraftarı olmadığını iddia etti.

Can, “ 17 Ağustos sonrası insanlar şaşkındı. Hemen oturduğu konutları uygun olmayan yöntemlerle onarmaya çalıştı. Belediye zaten yalnızca seyirciydi ve halen afetlerde halen seyirci durumunda. Maalesef yasal anlamda da öyle. Kendi yetkilerini çok fazla kullanma taraftarı değil. Merkezi yönetimi de çok fazla uyarmadı. O dönemde gelen giden uzmanların 100 yıl, 10 yıl deprem olmaz dediklerine tanık olduk. Ama 12 kasım oldu ve o hasarsız dediğimiz binalar yıkıldı. Çok basit yöntemlerle güçlendirme yaptığımız, boyalarla çatlakları kapatarak girdiğimiz binalar anında yıkıldı. Bir afet olduğu zaman bizim öyle bir mekanizmamız olmalı ki, bütün bu yaşadıklarımız öyle bir hafızaya kaydedilmeli ki, ne yapılması gerekiyorsa hemen takır takır yapılmalı. ” Şeklinde konuştu.

HABER:H.İŞCAN