Otomotiv sektörüne yedek parça üreten büyük firmaları bünyesinde barındıran Düzce yerli otomotiv üretimim için en uygun adreslerden olmasına rağmen önemli projeyi Düzce’ye kazandırmak için ilin idareci ve siyasileri adım atmıyor. Yaklaşık 3 yıldır gündemdeki yerini koruyan proje için Düzce hariç komşu Sakarya ve Kayseri başta olmak üzere birçok il yatırımı bünyelerine katmak için bastırıyor. Konuyla ilgili bir atak da Ankara’dan geldi.

Ar-Ge ayağını buradan yürütelim!
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin 73. Genel Kurulu'nda gündeme getirdiği yerli otomobille ilgili "babayiğit" çağrısına, Ankara'dan Ar-Ge ve yedek parça desteği mesajı geldi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de bakanlık olarak üretimi için özel sektör öncülüğünde devlet destekli yeni bir iş modeli üzerinde çalıştıklarını belirttiği yerli otomobil için, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, “Ankara olarak bilgi birikimi ve tecrübemizi paylaşmaya hazırız. Ankara'nın teknokentler, OSTİM'deki 5 bin 500 işyeri ve Ar-Ge merkezleriyle bu işin içinde olmasını istiyorum. Ar-Ge ayağını buradan yürütelim." açıklamasını yaptı.

Montajcılık bize yakışmıyor
Türkiye'nin gerekli altyapıya sahip olduğunu belirten Baran, "Otomobil ve hafif ticari araç ithalatına 10 milyar doların üzerinde para ödüyoruz. Gerek savunma gerekse otomobil sanayisinde bir üst aşamaya geçmemiz gerekiyor. Türkiye teknolojide dışa bağlı bir ülke değil. Montajcılık bu ülkeye yakışmıyor" diye konuştu.

Ankara'nın da teknolojiyi sağlayacak yeterli kaynağı olduğunu belirten Baran, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece OSTİM'de 5 bin 500 işyeri var ve ağırlıklı olarak metal parça üretimiyle uğraşıyorlar. Şu anda OSTİM Airbus ve Boeing'e parça yapıp gönderiyor."

Haber: Ö. YILMAZ