Düzce'deki hava, çevre ve su kirliliği alarm düzeyine ulaştı. Yaylaları, şelaleleri, gölleri ve mesire alanları ile eşsiz güzelliklere sahip şehirde, son yıllarda artan çevresel sorunlar, hiç görülmeyen hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtı. 

Su kaynakları kirliliğin pençesinde
Yeşilin her tonunu barındırması nedeniyle dışarıda "Yeşil Düzce" olarak anılan Türkiye'nin en genç ili, yıllardır boğuştuğu hava kirliliğinden hala kurtulamazken, su kaynakları da kirliliğin pençesinde...

10 yıldır şehre kazandırılamadı
Merkez ve Akçakoca dışında Düzce'nin ilçelerinde atık su arıtma tesisi olmaması göz göre göre Melen başta olmak üzere nehirlerin kirletilmesine yol açıyor. 2007 yılında gündeme gelen Melen Suyu Projesi ile birlikte ilçelere yapılacağı açıklanan atık su arıtma tesisleri, 10 yıldır şehre kazandırılamadı. Önce DSİ ile İSKİ arasında yaşanan anlaşmazlıklar sonra proje değişiklikleri gecikme gerekçesi olarak öne sürüldü. Katı atıktan sonra belediyelerin en başlı yaşadığı sorun olan su arıtma konusunda devam eden bekleyişin Düzce'yi hasta ettiği son dönemde hortlayan ya da daha önce hiç görülmeyen hastalıklarla gözler önüne serildi.

"Tedbir" denilince süreç tıkanıyor  
Geçtiğimiz nisan ayında Yığılca’ya bağlı Kırık Köyü’nde aynı şikayetlerle hastaneye kaldırılan 6 kişide 'hanta virüsü'ne rastlanması hem tedirginlik hem de şaşkınlık yaratmıştı. Türkiye'de yeni ortaya çıkan bir virüs olan Hanta'nın Düzce'ye nasıl ulaştığı kafaları kurcalarken, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin bölgeden su numuneleri alarak merkez laboratuarında incelemeye alması hemen gözleri su kaynaklarına çevirdi. Arıtma olmaması nedeniyle atık suların arıtılmaksızın alıcı ortama verilmesi hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Yine kirli sulardan kaynaklanan bir hastalık olan tifonun da Düzce'de hortlaması su kirliliğinin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gösterirken, konu tedbirlere gelince süreç tıkanıyor.

"Düzce'deki su kirliliği oranı yüzde 70'lere çıkıyor"
Asıl dikkat çeken iddia ise Türkiye'de yüzde 30 olan su kirliliği oranının Düzce'de yüzde 70'lere kadar çıkması.. İstanbul'un 50 yıllık su ihtiyacının Düzce'den karşılanacak olması gerçeğinden de yola çıkıldığında neden hala aceleci davranılmadığı sorgulanıyor.

Hava kirliliğinden de hala kurtulamadık!
Her kış, Düzceliler'e nefes aldırmayacak boyuta ulaşan hava kirliliği de hazırlanan eylem planının hayata geçirilmesini bekliyor. 1 yılda hava kalite sınırının yüzlerce kez aşıldığı Düzce'yi pis havadan kurtarmak için bir masa etrafında toplanan ilin idarecileri ve siyasileri, 'Kömür yerine doğalgaz' kararı alırken, uygulama aşamasına hala geçilemedi. Maddi durumu iyi olmayanlara kömür yerine doğalgaz yardımını öngören ve soba kullanan vatandaşlara da dönüşüme teşvik edici kolaylıklar sağlanan yeni yol haritası için bekleyiş devam ediyor. Düzce'nin bir kışı daha kirli hava kabusu ile geçimesinden korkuluyor.

Artık sağlıklı günlere kapı aralanmalı
Yine en başlı sorun olan vahşi depolama yeni tesis kazandırılana kadar şehrin çekmesi gereken çile olarak görülüyor. Yıllarca Melen kenarına atılan tonlarca çöp yüzünden doğanın bile bile tahrip edildiği Düzce'de artık hastalıklı ile sağlıklı günlere kapı aralanması gerekiyor. Hava, su ve çevre olmak üzere 3 koldan Düzce'yi saran kirlilik şehirde yaşayanları hastalık tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Buna 'dur' demek için artık bekleyecek vakit yok!

Haber:C.ÜSTÜNER