Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanan 9 Şubat ile ilgili Yeşilay Düzce Şubesi “Sigarasız bir hayat mümkün!” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı. Türkiye’de sigarayla mücadelede önemli bir yol kat edildiğini belirten Yeşilay,  eksikliklere de değindi. 

 

Akciğer kanserinin yüzde 90’ını tütün tüketiminden kaynaklanıyor

Sigaranın tüm dünya ülkeleri için önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkati çeken Yeşilay, ülkemizde her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının yüzde 80 - 90’ının tütün tüketiminden kaynaklandığını  hatırlatarak, “Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz. Farkındalık kampanyalarımız, bilgilendirme seminerlerimiz, kamu spotlarımız, sosyal medya çalışmalarımızla Yeşilay olarak sigaraya karşı mücadelemiz hız kesmeden devam edecek. Bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, bilgi sahibi olarak ve bilinçlendirerek destek olmalarını arzuluyoruz." açıklamasında bulundu.

 

Ergenlerde risk çok daha büyük

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri, hayatında yaktığı ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85’inin sigara bağımlısı olduğunun ortaya koyulduğunu ifade eden Yeşilay Ergenlerde riskin çok daha büyük olduğunu belirtti.

 

Açık alanlarda da sigara yasağı başlıyor

Öte yandan Sağlık Bakanlığı tütünle mücadele kapsamını genişletiyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AVM önü, ibadethane bahçesi, yürüyüş alanları ve çocukların bulunduğu parklarda sigara içilmesinin yasaklanacağını açıkladı. Kış aylarında kapalı mekanların camlı bölümlerinin tamamen kapatılarak sigara içilmesiyle ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılacak.

 

Çocuk parkı da yasak

Bakanlık, park, bahçe, AVM önü, ibadethane bahçesi, yürüyüş alanları ve çocuk parklarında sigara içimini yasaklayacak. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Çocuk parkında sigara olmaz" dedi. 


Haber:Y.SEVER