Tepkilerin gölgesinde Yığılca'nın Hoşafoğlu Köyü'nde yapım çalışmaları süren çimento fabrikası ile ilgili tartışma ve iddialara her geçen gün yenileri ekleniyor.

Son olarak fabrika yatırımının önünü açmak için Hasanlar Barajı’nın İSKİ sorumluluğundan çıkartıldığını öne süren CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu için bu karara imza atıldığını savundu. "Kişiye özel uygulama" ile Hasanlar Barajı'nın artık İSKİ havzasında olmadığına işaret eden Tozan, böylelikle su havzasında olduğu için fabrikaya dava açılmasının engellendiğini ve bu konuyu detaylı şekilde mecliste araştırdıklarını aktardı.

Başkan Keleş su kaynaklarını dikkat çekmişti

Tozan'ın bu açıklamaları bundan 1 yıl önce Öncü TV'nin Günlük programına katılan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in Tozan'ın iddialarını kuvvetlendiren söylemlerini akıllara getirdi.

"Akarsuların oluştuğu arka plana çimento fabrikası koyuyorsunuz"

AK Parti cephesinde “Yığılca'ya bir çimento fabrikası kurmak cinayet ile eşdeğerdir.” diyerek tavrını çok net ortaya koyan tek isim olan Başkan Keleş, programda çok sert bir çıkışla yatırıma karşı olduğunu ifade ederek, Yığılca'daki su kaynaklarına şöyle dikkati çekmişti: "Yığılca'da bir sürü su kaynağı var, baraj gölü var, bal ormanları oluşturuldu. Aslında Düzce Ovası; denize Melen Suyu'nun aktığı tek açık ucu olan bir havzadır. Düzce Havzası'nın arkasında da bir tek Yığılca havzası vardır. “V” şeklindedir. Aşağıya kadar iner Düzce ile birleşir. Şimdi bütün bu akarsuların oluştuğu arka plana çimento fabrikası koyuyorsunuz. Tabii “Çok modern yapılacak”, “Çevreyi kirletmeyecek”, “Ekonomiye katkı sağlayacak”, “Bölge halkı çalışacak” mazeretleri var ama bana göre oraya değil de illa Düzce'ye yapılacaksa başka köşesine yapılsın. Malzemenin orada olmuş olması çok mu önemli? Taşınır oradan buraya.”

"Derenin boncuk gibi olduğu yere kirlilik götürmenin bir alemi yok!"

Düzce Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan bir cam fabrikasının hammaddesini Ereğli'den sağladığını söyleyen Başkan Keleş, “Sende taşı. İlla orada kurma isteği nedir? Turizmin geliştiği akarsu olan alanların içerisine niye ısrarla yapmak isteriz. Fabrika kurulacak yer, havzanın başlangıcı ve en steril noktası olan yer. Şimdi diyelim ki Asar Deresi şehir içinden geçerken kirli gözüküyor. Çıkın Yığılca tarafına bakın boncuk gibidir. Boncuk gibi olduğu yere kirlilik götürmenin bir alemi yok. Bir milletin sırtına bu kadar da binilmez ki! Zengin adamsın, oradan oraya hammadde taşımak karından ne götürecek? Oraya değil de şuraya kur. İlla buraya kuracağım demenin ne mantığı var? Düzce'nin bütün su kaynaklarının oluştuğu, doğanın bütün güzelliklerin olduğu yere sırf kireç taşı orada diye oraya kuruyorsun. Kireç taşını oradan oraya taşısan incilerin dökülür.” diyerek ünlü müteahhite gündermede bulunmuştu.

"CHP'nin iddiası doğru mu?"

Keleş'in bu söylemleri, çimento fabrikasının zengin su kaynaklarının bulunduğu bir bölgede yükseleceğini kanıtlarken, su kaynaklarının korunması ve kirlenmemesini öngören İSKİ yönetmeliği düşünüldüğünde "CHP'nin iddiası doğru mu?" sorusu irdelemeye açıldı.

AK Parti'de sessizlik hakim!

Doğaya vereceği zararların aralarında akademisyenler ve çevre mühendislerinin de bulunduğu önemli bir kesim tarafından gerekçeleriyle dile getirildiği çimento fabrikası ile ilgili gündeme gelen iddialar konusunda ise AK Partili siyasiler uzun süredir sessiz kalma yolunu seçiyor.

Haber: C. ÜSTÜNER