1999 depremlerinin ardından çözülemeyen orta hasarlı bina sorunu için Düzce’de de düğmeye basıldı. Hasarlı bina sorunu yaşayan illere örnek olacak nitelikteki uygulama kapsamında orta hasarlı binaların kamu hizmetlerinden yararlanmasını engelleyen Sakarya’nın ardından Düzce’de de valilik harekete geçti. Valilik tarafından hazırlanan orta hasarlı bina listesi belediyeye verilerek bundan sonra alınacak kararlar için belediye yetkili kılındı. Bundan sonraki süreçte, belediye bina sahiplerine tebligat göndererek 30 Mart 2012 tarihine kadar iskan işlemlerini tamamlamaları istenecek. Valilik tarafından hazırlanan listede bulunan Bin 238 binadan 558i Düzce merkezde bulunurken, bu binalara gönderilecek tebligatın ardından iskan alma süresi Sakarya’nın aksine uzun tutuldu. 30 mart 2012 tarihine kadar bina sahiplerine süre verildi. Bu süre içinde işlemlerini tamamlamayanların tıpkı Sakarya’da olduğu gibi hizmetleri kesilecek ve yıkım süreci başlayacak.

VALİLİK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Valilik tarafından başlatılan çalışmayla ilgili olarak yapılan açıklamada ise, orta hasarlı binaların durumu ile ilgili olarak yapılanlar anlatıldı ve şu bilgiler verili:

İlimiz ve çevresinde 17.08.1999 tarih ve 12.11.1999 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı teknik elemanlarınca ağır hasar olarak belirlenmiş olan yapılar yıktırılmış, orta hasarlı olarak tespit edilen binaların onarım ve güçlendirilmesi için verilen sürelerin ise çeşitli nedenlerle yetersiz kalması nedeniyle 31.12.2009 tarihine kadar uzatılmıştı.

Bu süreçten sonra, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 5 Ağustos 2011 tarihli yazısı ile orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme sürelerinin tayini ve uzatılmasında Valiliklerin yetkili olduğu bildirilmiştir.

2010 ve 2011 yıllarında Valiliğimiz İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ve Belediyelerin teknik elemanlarınca yapılan tespitler sonucu orta hasarlı yapıların adresleri güncellenmiş olup bugüne kadar ruhsat almayan veya ruhsat aldığı halde belediyelerden çeşitli sebeplerle iskân alamayan binalarla ilgili olarak ilgili belediyelere Valiliğimizce bir yazı gönderilerek;

1) 4708 sayılı Yapı Denetim Yasası hükümlerine göre ruhsat almaları ve inşaatlarını projelerine uygun olarak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içerisinde bitirerek iskan almaları için gerekli tebligatların yapılması,

2) Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca verilen süre içerisinde (31.12.2009 tarihine kadar) onarım güçlendirme ruhsatı alınan yapıların ruhsat aldığı tarihteki hükümlere göre inşaatlarını projelerine uygun olarak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içerisinde bitirerek tamamlamaları için gerekli tebligatların yapılması,

3) Tebligat, proje, ruhsat, inşaat ve iskan gibi tüm işlemlerin her halükarda 30 Mart 2012 tarihine kadar bitirilmesi, bu tarih itibarı ile onarım güçlendirme ruhsatı alınmayan ve inşaatları tamamlanmayan binaların kamu hizmetlerinden yararlandırılmalarının engellenmesi, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun ve 3194 sayılı İmar Kanununun ilgili maddelerine göre işlemlerinin gerçekleştirilerek sonucundan Valiliğimize bilgi verilmesi istenmiştir.

 Haber; H. İŞCAN