MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, geçtiğimiz günlerde meclis sıralarında dile getirdiği Düzce’nin tarımsal alandaki eksikliklerini bu kez yazılı soru önergesi ile Bakan’a sordu. Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu önerge ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den tonlarca mısır ve silaj üretimi yapılan Düzce’de tesisleşmeye gidilmesinin gündemde olup olmadığının yanıtını istedi.
İlk olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak, mısır üretimi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Yılmaz, Bakan Pakdemirli’den şu sorulara yanıt istedi:
“İlimizde mısır bitkisi ekiliş alanları ve üretim değerleri incelendiğinde Dane mısır üretimi TÜİK verilerine göre 2018 yılında 42.818 dekar alanda, yaklaşık 31 bin 105 ton mısır üretimi gerçekleşmiştir. 2019 yılı tahminlerine göre ise 50 bin dekar alanda yaklaşık 50 bin ton mısır üretimi yapılabileceği tahmin edilmektedir. Silajlık mısır üretimi ise 2018 yılında TÜİK verilerine göre 44 bin dekar alanda, yaklaşık 210 bin ton üretim yapılmıştır. 2019 yılı tahminlerine göre ise 44 bin dekar alanda yaklaşık 221 bin ton mısır üretimi tahmin edilmektedir. Bu kapsamda,

  1. Düzce ilimizde 50 bin tonun üzerinde mısır, 210 bin tonun üzerinde ise silaj üretimi yapmasına rağmen TMO’nun depolama ve kurutma tesisi olmayan bir üretim merkezidir. 

İlimizde depolama ve kurutma tesisi kurmayı planlıyor musunuz?
 

  1. Dane mısır alanı konusunda Düzce’de kurutma tesisi kurulana kadar TMO’nun çiftçilerin ürünlerini teslim alabilmesi için alternatif bir toplama deposunun yerinin belirlenmesi, bu

depodan Adapazarı’ndaki kurutma tesisine gönderilmesi için bir çalışma yapacak mısınız?
 

  1. Hükümet tarafından sezon başında 1 lira 15 kuruş, açıklanan mısır fiyatları şu anda 30 randıman mısırda 75 kuruşa kadar düşmüştür. 70 km uzaklıktaki Sakarya’da bile fiyat 90 kuruşken TMO’nun Düzce’de tesisi olmadığı için fiyat 20 kuruş daha ucuzdur. Fiyatlandırma ile ilgili bir çalışmanız var mı?”
    HABER:C.ÜSTÜNER