TBMM Genel Kurulu’nda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında meclis kürsüsüne çıkan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce’nin çevre sorunlarını gündeme taşıdı.
Sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmenin yolunun sağlıklı bir çevreden geçtiğini aktaran Yılmaz, “Dünya bize kalan bir miras değil, çocuklarımızdan aldığımız bir emanettir.” dedi. Düzce’nin yaşadığı ciddi çevre sorunları olduğunu belirten Yılmaz, bunların başında hava kirliliği geldiğine dikkat çekti.

“Düzce’de hava kirliliğinin önlemede birinci şart doğalgaz kullanımıdır”
MHP Düzce Milletvekili Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Maalesef Düzce hava kirliliği sıralamasında ilk sıralardadır. Son yıllarda doğalgaz kullanılmasına rağmen hava kirliliğinin çözümünde istenilen düzelme sağlanamamıştır. Yaptığımız araştırmalar sonucunda hava kirliliğinin Düzce’deki nedenlerinin başında kötü ve kalitesiz kömür kullanımı gelmektedir. O yüzden Düzce’de hava kirliliğinin önlenebilmesinin birinci şartı doğalgaz kullanımını arttırmaktır. Ayrıca Düzce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su havzasıdır. Düzce’de hava kirliliğinin önlenmesi İstanbul’un suyunun kirlenmesinin önüne geçilmesi için de oldukça önemlidir. İSKİ’nin su havzasının temiz kalması için EPDK’nın kanununda değişiklik yapılarak su havzalarının bulunduğu köy yerleşim birimlerine de doğalgaz verilmelidir. Bunun yanı sıra İSKİ su havzasında olan Düzce’de doğalgaz abonelerinde indirim sağlanmalı ve m3 fiyatı indirilerek kullanımı teşvik edilmelidir.”  

“Vatandaşa su kenarına kümes bile yaptırmayan İSKİ bunu görmemektedir”
“Düzce’nin bir diğer çevre sorunu da çöp depolama alanıdır.” diyen Yılmaz, Hecinler’deki kullanılmayan katı atık depolama tesisine işaret etti. Yılmaz, “Hecinler’de şartlar zorlanarak ÇED raporu alınan ve o günün parası 16 milyon TL yani 6 milyon dolar harcanarak yapılan çöp depolama alanı bölge halkının mahkemeden aldığı kararla durdurulmuştur. Bunun üzerine Düzce Belediyesi çöpü İstanbul’un suyunu sağlayan Melen Çayı kenarına dökmeye başlamıştır. Vatandaşa su kenarına kümes bile yaptırmayan İSKİ bunu görmemektedir. Düzce’yi su havzasına alırken Düzceliler’in iradesini hiçe sayan İSKİ hemşehrilerimize zorluk çıkartırken, çevre için üzerine düşeni yapmakta bir o kadar cimridir.”

“İSKİ ile ilgili sıkıntılar saymakla bitmez”
Eleştirilerine İSKİ üzerinden devam eden Yılmaz, “Mesela İSKİ köy yerleşim birimlerinin kanalizasyonunu yapması gerekirken yapmamaktadır, merkez ve ilçe belediyelerin arıtma tesislerini yapması gerekirken yapmamaktadır. İSKİ ile Düzce’nin sıkıntıları saymakla bitmez.” ifadelerini kullandı.

Düzce’nin tarihi, doğası ve kültürel yapısı ile adeta bir cennet köşesi olduğunu belirten Yılmaz, son yıllardaki yanlış uygulamaların Düzce’de çevreyi ciddi risk altına almaya başladığını savundu.

“Çimento fabrikası Yığılca arısı için tehlike”
Buna örnek olarak ise Yığılca’da yapımı süren çimento fabrikasını gösterdi. Söz konusu fabrika nedeniyle Düzce Üniversitesi’nin çalışmalarıyla Yığılca’ya özgü geliştirilen arının ve yaptığı balın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı üzerinde duran Yılmaz, “Yapımı son aşamaya gelen çimento fabrikasının en azından baca filtrasyonun dünya standartlarına uygun yapılmasının yakından takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum.” diye konuştu.

“HES’ler plansız”
Düzce’de plansızca yapılan HES’ler yüzünden Beyköy’de bulunan Uğursuyu Çayı’nın kuruduğunu ileri süren MHP’li Milletvekili Ümit Yılmaz, şunları kaydetti:

“Plansız HES’ler dere ve çayların yanlış ve kısa vadeli değerlendirilmesi uygunluğu tartışılan deşarjlar efteni gölünü ileride sıkıntıya sokabilme ihtimali taşımaktadır. Efteni Gölü ve ülkemizde bulunan bütün göl ve su kaynakları değişen iklim ve yaşam koşullarına göre gerçekçi bir yaklaşımla koruma altına alınmalı hatta her bir göl için bulunduğu çevre şartlarına göre kanun çıkarılmalıdır. Düzce adı gibi düz bir satıh üzerine konumlanmasına rağmen yerel yönetimlerin yıllardır yaptığı yanlış uygulamalar sonucunda bisiklet yolları düşünülmemiştir.”

Haber: C. ÜSTÜNER




Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv                

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya            

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8