Düzce Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Yılmaz ile taksi ve minibüs şoförleri bir araya gelerek Düzce Belediyesinin ‘S’ Plaka yönetmeliği ve plaka sayısı ile taksi plaka sayısını artırma yönündeki çalışmalarını istişare etti. Taksi şoförleri meclisten çıkan karara büyük bir öfke duyarken Oda Başkanı Yılmaz ise bir uzlaşmanın sağlanabileceğini ve bunun üzerinde çalışacaklarını dile getirdi.

 “RANT KOKUSU ALIYORUZ!”

Taksici Ali Emiral taksi plaka sayısının artırılmasına büyük tepki gösterirken rant kokusu aldıklarını söyleyerek yetkililere kafalarındaki soru işaretlerini aktardı. “Ticari taksicilerle ilgili alınan bir karar neden taksicilere sorulmadı? Düzce’deki ticari taksi sayısı yeterli değil mi? Kenarda çalışmaya plakalar var, iş ve durak bulamıyorlar. 63 plaka daha ekliyorlar bu plakalar nerede iş bulacak?  Bunlar istişare edilmeden neden böyle bir karar alınma gereği duyuldu? Bize soracak olursanız burnumuza bir rant kokusu geliyor. Kimler bu plakalardan faydalanacak? Mevcut taksiciler araçlarını yenileyemezken bu yeni plakaları nasıl alsınlar? Merak ettiğimiz konu taksi plaka sayısını neye göre yükseltebiliyorlar? Bizim derdimize çözüm aşamasında mı bu kararı almışlar? Odadan bilgi almamışlar, istişarede bulunmamışlar, komisyonların bizle görüştüğü yok. Düzce Belediyesinden bunu kim talep etti? Nüfusumuz 130-140 bin buna yetecek ticari taksi sayımız zaten 140 tane. Para da kazanamıyoruz. Hangi durakta kaç tane araba kaç işe çıkıyor? Eve nasıl ekmek götürecek yakıtın bu kadar pahalı olduğu bir ülkede nasıl para kazanılacağını düşünüyorlar mı?”

YASTIK ALTINDAKİ PLAKA SAYISI ARTACAK!

Necmettin Yıldız, plaka sayısının yükseltilmesinin Düzce’nin şartlarına fazla olacağını belirtirken piyasa çıkacak 63 yeni plakayı ancak ileride yatırım yapmak isteyenler alabileceğini söyledi.  “Şuan Düzce’de kullanılmayan bir sürü plakalar var. Onlara yazıhane bulunamamış, iş kurulamamışken yeni çıkacak plakalar nasıl kullanılacak? Onlarda aynı şekilde yastık altında duracak. Bir taksi plakanın çıkması bin kişiye bir plaka olarak belirlenmiş. Nüfusumuzun 140 bin olduğu yerde 140 plakanın yetmesi gerekirken mevcutta 287 plaka var. Mevcutta 60-70 plaka yastık altında buna bir 60-70 plaka daha eklenecek. Bunu alsa alsa ileride yatırım yapmak isteyenler alabilir.”

“BU BÜYÜK BİR ÇELİŞKİDİR”

29 yıllık taksici Ali Şengül ise Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in kendilerine seçim döneminde vaat ettiği projeyi paylaşarak yerine getirilmeyen sözlere tepki gösterdi. “Başkan Keleş, bize başkan olduğunda bize dolmuş plakası vereceğini söyledi. Sakarya gibi olacağını belirtti. Başkan olduktan sonra bu teklifimizi yaptık bize Düzce’nin nüfusunun yetersiz olduğunu söyleyerek bu teklife yanaşmadı. Şimdi ise nüfusun arttığı gerekçesiyle taksi plaka sayısını yükseltiyor. Bu büyük bir çelişkidir.”

BELEDİYE PARA KAZANMAK İSTİYOR

Şengül, bu kararın alınma amacının Düzce Belediyesinin para kazanması olduğunu söyleyen üçüncü taksici şöyle konuştu. “Belediye bu plakaları satabilirse para kazanacak. İstediği fiyata satacak. Vereceğe paraya göre alacağı arabanın hesabını siz yapın.” Şengül ayrıca belediyenin korsan taksileri kaldırmasını ve taksicilerin mevcut sorunlarını çözmesi gerektiğini vurguladı.

ODA BAŞKANI: “İSTİŞARE EDELEBİLİRDİ, GEÇ KALINMADI”

Düzce Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Yılmaz, Düzce Belediyesinin kendileriyle bu yönetmeliği ve taksi plaka sayısını artırma kararını istişare etme şanslarının bulunmasının daha doğru olacağını söyleyerek açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Mecliste bu görüşmeler yapılmış olsa da geç kalınmış bir durum yok. Belediye Başkanımızla bayram sonrası görüşeceğiz. Sorunlarımızı anlatacağız, Türkiye’deki işleyen örneklerini göstereceğiz. Sonrasında bizim için olumlu bir sonuç alacağımızı tahmin ediyorum. ”dedi.

YILMAZ: “İHTİYACI BELİRLEMENİN YOLLARI VAR”
Yılmaz, bu şekilde alınmak istenen bir karar için izlenmesi gereken yolu anlattı. “Üniversiteyle yapılacak çalışmayla ne kadar ihtiyacın olup olmadığı belirleniyor. Bunun örnekleri var. Böyle bir çalışma sonucu ihtiyaç gerçekten varsa plaka sayısı o zaman artırılabilir. Şuan Düzce’mizde durak ihtiyaçlarımız var. Durak olmayan mahallelere durak konulması lazım. Piyasada elimizde hem çalışan hem de bekleyen plakalar var. 8-10 civarında daha taksi durağı konulması lazım.”

“ESNAFIMIZ MAĞDUR OLMASIN!”

Yılmaz, ‘S’ Plaka sayısının bin 500 olarak mecliste belirlenmesini değerlendirdi. “Sakarya’da buna benzer bir çalışma 7-8 aydır sürüyor. Enine boyuna tartışarak hala bu uygulamaya geçebilmiş değiller, önce bunlardan bir örnek alınması lazım. Biraz daha ilçelerle ortaklaşa bir alt komisyon kurulup komisyon içerisinde üniversiteden de bir bilir kişiye yer verip bu işi gerçek anlamda yapanlar tespit edilebilir. Eksiklikleri istişare ile giderelim, hem esnafımız hem de servislerle taşınan insanımız mağdur olmasın.”

Yılmaz, son olarak yönetmeliğin ve sayı için acele edildiğini fakat yönetmelik hazırlanmasının uygulamaya geçildiği anlamı taşımadığını aktardı.

Haber:Y.SEVER