Aktif fay hattında olması sonucu yüksek deprem riski devam eden Düzce'de aynı acıların bir daha yaşanmaması adına atılan güvenli adımların hızlanması bekleniyor. Ağır ve orta hasarlı binaların hala yıkılmayı beklemesinin yanı sıra miadını doldurmuş ve düzensiz konumlanan binaların da fazla olduğu Düzce'de kat imar izni yapılaşmada hayati önem taşıyan konuların başında geliyor.

Son uyarı bizzat Bakan'dan geldi

Bu konuda yetki sahibi olan yerel yönetime en son uyarı bizzat bakan tarafından yapıldı. Geçtiğimiz günlerde bir dizi açılış için Düzce'ye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Düzce Belediyesi ziyaretinde Başkan Keleş’e hem yapı denetimi hem de kat arttırımı hususlarında uyarılar yaptı. Düzce’nin deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, yüksek katlı binaların buraya uygun olmadığını vurguladı. Eroğlu, “İmarda belli bir kat üzerine çıkmamanız lazım. Bir de inşaatları çok sıkı denetlemelisiniz. Mutlaka depreme dayanıklı, sağlam yapı yapmak lazım. Aksi takdirde sıkıntılar oluyor. Yüksek katlı binalar buraya uygun değil. Sizin üzerinizde mutlaka baskı olur. 4 katı geçmemek lazım.” dedi. Bakan'ın da vurgu yaptığı gibi binaların depreme dayanıklı olması konusu deprem yaşamış bir il olarak Düzce'de giderek önem kazanıyor.

150'nin üzerinde paydaştan görüş alındı

Olası bir afeti en az hasarla atlatmak adına son yıllarda çelik yapılara yönelim artarak devam ediyor. Buna bağlı olarak harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sektör temsilcileri ve odalar olmak üzere 150'nin üzerinde paydaşın görüşlerini alarak bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslak onaylanması için Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın imzası ile Başbakanlık’a gönderildi. Yapısal çelik tasarımının daha etkin, verimli ve güvenli hale getirilmesi amacı taşıyan yönetmeliğin sektöre de ivme kazandırması hedefleniyor.

Çelik yapılar hız kazanacak

Büyük bölümü yüksek deprem riski altında olan ülkemizde çelik yapıların kullanımında son yıllarda gözlenen artışa karşın çelik yapıların hesap, tasarım ve yapım kurallarında, 1980 yılından bugüne kadar herhangi bir güncelleme yapılmadı. Uluslararası norm ve standartlar dikkate alınarak yapılan bu mevzuat ile çelik yapılar yönetmeliğine kavuşmuş olacak. Ayrıca bu yönetmelikle yapısal çelik sektöründe faaliyet gösteren gerek çelik üreticilerinin gerekse yüklenicilerinin önünün açılmasıyla çelik yapılar hız kazanacak.