Üretim ve ihracatta dünya lideri olunan fındıkla ilgili artık kalıcı adımlar atılması gerektiğine işaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise "Fındıkta belli bir fiyat istikrarı sağlanmalı, üreticinin zarar etmesi önlenmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi garantörlüğünde üretici birlikleri devreye girmeli, alım yapmalı, piyasayı düzenlemelidir.” çağrısı yaptı.
 

TMO'nun devreye gireceği beklentisi hayal oldu

Haftalardır değişmeyen fiyat olan 10 TL'ye demir atan fındıkta geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üreticiler umduğunu bulamadı. Sezon başında "Fiyatlar çok yüksek olacak" açıklamaları ile yüreklerine su serpilen fındık yetiştiricileri, çok kısa bir süre 15 TL olan fiyatların hızla 9 TL'ye kadar düşmesi ile adeta hayatının şokunu yaşadı. İbrenin daha da aşağılara düşmesinden korkulurken, ufak bir artışla 10 TL'yi gören ve haftalardır du rakamda kalan fındıkla ilgili TMO'nun devreye gireceği beklentisi bu sezon için hayal oldu. Bir kaç ay önce serbest piyasa koşullarına göre şekillenen fındık fiyatlarının dibe vurmaması için TMO'nun tekrar alım yapacağı yönünde çalışma yürütüldüğünü açıklayarak üreticilere müjde veren AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada ise müdahalenin önümüzdeki sezona kaldığını söyledi. Keskin, "Belki bu sene sezonu kaçırdık ama önümüzdeki sezonda daha iyi olacağını düşünüyoruz." diyerek 2017 sezonu için öngörüsünü paylaşırken, ilgili kesimlerden fındık için hükümete çağrı yapılmaya devam ediliyor.

"Fındık yüksek fiyatla ihraç edilebilir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sert kabuklular arasında bulunan fındığın ülke meyveciliğinin yüz akı olduğunu belirterek, yüzde 63,1'lik üretimle, Türkiye'nin fındıkta dünya lideri olduğunu vurguladı. 2015 yılında Türkiye'nin 9 milyar 709,4 milyon liralık fındık ürettiğini anımsatan Bayraktar, bu rakamla Türkiye'nin ihracatta da 1.'lik koltuğunda oturduğunun altını çizdi. Buna karşılık son yıllarda fındık fiyatının yüz güldürmediği gerçeğini de atlamayan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, fındık üretiminin arttırılarak, yüksek fiyatla ihraç edilebileceğine dikkati çekti.

Yapılması gerekenler

Fındığın dünyaya Türkiye’den yayıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Fındık, ceviz, Antep fıstığı, ceviz, badem, kestane son derece değerli ürünler. Türkiye’nin çok önemli gelir kaynakları. Bu ürünlerde belli bir fiyat istikrarı sağlanmalı, çiftçi istikrarlı bir gelire kavuşmalıdır. Üreticinin zarar etmesi önlenmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi garantörlüğünde üretici birlikleri devreye girmeli, alım yapmalı, piyasayı düzenlemelidir. Ofis, kiraladığı veya inşa ettiği depoları üretici birliklerine tahsis etmelidir. Özellikle dünyanın en kaliteli fındığının üretildiği Doğu Karadeniz bölgesindeki fındık bahçelerimizin yenilenmesi gereklidir."