İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak ve bir anlamıyla İstanbul’un “ can suyu “ da denilen Büyük Melen Çayı üzerine kurulacak Melen Projesinde pürüzler bitmiyor.İl Koordinasyon toplantılarında daha önce de sık sık ihale sürecinin geciktiğini dile getiren DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Erdinç Erbil, DSİ ve İSKi arasında prokolde hala mütebaka sağlanamadığını belirtti.

Dar boğaz yaşanmakta

Bugünkü koordinasyon toplantısında İlçelere yapılacak arıtma tesisleri ve baraj projesinde dar boğaza girdiklerini ifade eden Erbil, bekleme aşamasında olduklarını dile getirdi.

Erbil, "Melen projesinin ilasi uzun süreç almıştır. 2011-2013 yılında toplam 58 milyon lira kamulaştırma bedeli ödenmiştir. Melen Barajı koruma tesisleri ile ilgili 2012 yılında İSKİ Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokolde işlemleri henüz mütebaka sağlanamamıştır. 2010 senesinde bu projelerin bir kısmı DSİ tarafından yapılırken ağırlıklı olarak İSKi tarafından yapılacak.. İşletmeyi İSKİ yapacağı için işletme prensiplerine aykırı gelebilecek devlet su işlerinin uygulamalarına dair bir takım tenkitler olmuştur. Bunlardan dolayı bir süreç yaşanmaktadır. İnşallah birkaç ay içerinde çözülmesini umuyoruz. b izim uygulamada kullandığımız malzemeler ve proje kriterleri konusunda dar boğaz yaşanmaktadır. Protokol imzalanamadı. Geçtiğimiz mart ayındaki mutabakat toplantılarında bu konu gündeme gelmiştir. İSKİ ile DSİ arasında bu mutabakatı sağlayacak uzman görevlendirilmiştir. Biz sürekli soruyoruz “mütebakat sağlandı mı” diye. Bekliyoruz. Bizde bu koruma tesislerinin melen barajı ile aynı süreçte bitmesi düşündesindeyiz.2016 senesinde 28 aralıkta bitmesi gerekiyor.."şeklinde konuştu.

Çevreye duyarlı bir il için uygun değil

Arıtma tesislerinin yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Vali Adnan Yılmaz ise, sürecin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, "asıl olan bu meselenin çözüm noktasıdır. Biz ne kadar gecikirsek kontrolsüz kirli suyun karışması hoş değil. Çevreye duyarlı bir il için uygun değil. Protokol imzalandı imzalanacak. Hizmet vatandaşımıza yapılıyor. Suyu tertemiz olarak istanbul halkına vermek hepimizin görevi değil mi? Toplumun tüm kesimlerine düşen bir görev. Dolayısıyla bunların hemen yaparak melen barajı ile aynı anda tamamlamalıyız. Biz de inşaatlar hemen bitmiyor ki."ifadelerini kullandı.

Haber: S. KAŞKIR