Türk Büro-Sen Düzce Şube Başkanı Temel Kırali, adli yıl açılışı dolayısıyla yaptığı açıklamada her yıl açılışta yargının yapısal sorunları ile hakim ve savcıların sorunları gündeme getirilirken sistemin ayrılmaz bir parçası olan yargı çalışanlarının sorunları unutulduğunu ve çözüm üretmek üzere gündeme dahi getirilmediğine dikkat çekti.

Adalet çalışanlarının ağır ekonomik koşullar ve yoğun iş yükü altında çalıştırıldığını ve her geçen gün hakları geriye gittiği için artık geleceğe umutla bakamadığını savunan Kırali, "Adalet çalışanlarının sosyal, ekonomik ve özlük haklarında iyileştirmeler için bir an evvel ciddi çalışmalar yapılması zorunludur." ifadelerini kullandı.

"Daha çok güvenceye sahip olması, işini bu güvence ile rahatlıkla devam ettirmesi gereken bir kesim affedilmez bir ihmalin kurbanı olmaktadır." diyen Kırali, adalet çalışanlarının sorunlarından bazılarını sıralayarak ivedilikle çözüm bulunmasını istedi.

Kırali, "Duruşma ve keşiflerin düzenini sağlayan mübaşirler güveniik konusunda ciddi sorunlar yaşamakta ve her gün gerek sözlü gerekse de fiziki saldırılara maruz kalmaktadırlar. Yargı çalışanları görevde yükselme ve mesleki kariyer konularında ciddi sorunlar yaşamakta, çalışanların ve sendikaların taleplerine kulak tıkanarak hazırlanan görevde yükselme yönetmeliği hakkaniyetten uzak bir biçimde düzenlemiş olup bu durum ciddi mağduriyetler oluşturmaktadır. Suçüstü nöbetlerine ilişkin bir uygulama birliği sağlanamamıştır. Çalışanların görev tanımları yapılmamış olmakla, birçok yargı çalışanı görevi dışında işlerde çalıştırılmaktadır. Mesai mefhumu olmaksızın, saat 17.00'dan sonra ve hafta sonları çalışmaya devam eden Yargı çalışanları 2013 yılından itibaren fazla çalışma ücreti alamamakta, angaryanın anayasal düzenleme ile yasaklanmış olmasına rağmen, yargı çalışanları Adalet Bakanlığınca angaryaya tabi tutulmaktadırlar. Birçok yargı çalışanı her yıl en düşük memur maaşı olarak açıklanan rakamların altında ücret almakta ve ağır ekonomik koşullar altında ezilmektedir." diye konuştu.

 

Haberi; S. KAŞKIR