Kış kapıya dayandı, soğuk havalarla birlikte doğalgaz kullanımı da arttı. Peki doğalgazı tasarruflu kullanmak için neler yapılması gerekiyor? Yüksek fatura ödemekten bıkan aboneler bu haber sizin için…
 
DERGAZ İl Müdür Vekili Yusuf Demirtaş, alınacak basit önlemlerle hem ekonomik hem de güvenli bir kış geçirilebileceğini belirtti.
 
Güvenli kullanım için dikkat
Depolamaya gerek duymayan ve her an kullanıma hazır olan doğalgazın diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında çok daha güvenilir olduğunu ifade eden DERGAZ İl Müdür Vekili Yusuf Demirtaş, her kış öncesi yapılması gereken bakımın önemine şöyle işaret etti:
 
“İstenmeyen durumlarla karşılaşmamak ve güvenliğiniz için, herhangi bir gaz kaçağı durumunda ortamda oluşan gazın dışarı atılmasını sağlayan havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmamanız büyük önem taşıyor. Her kış başında düzenli olarak kombi bakımının ve baca temizliğinin yaptırılması, mevcut problemlerin tespit edilmesi ve varsa onarılması ile kombi arızalarından kaynaklı yüksek faturaların da önüne geçer. Isınmanızı merkezi sistemle sağlıyorsanız kazan bakımlarının da ihmal edilmediğinden emin olmalısınız.”  
 
Bunları yaparak tasarruf edin
Doğalgazı ekonomik ve verimli kullanmak için de bir takım önerilerde bulunan Demirtaş, şunları kaydetti:
 
“Kombinizi 1 santigrat derece düşük sıcaklığa ayarlayarak yüzde 6-7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Çatı ve pencere yalıtımı yaptırarak doğalgaz kullanımınızı yüzde 25 ila yüzde 50 arasında azaltabilirsiniz. Radyatörlerinizin üstünü ya da önünü kapatmak yakıt tüketimini yüzde 15 artırır. Radyatörlerinizin önünü eşya, mobilya ya da mermerle kapatmayarak fazla tüketimin önüne geçebilirsiniz. Evde olmadığınız zaman, kombinizi tamamen kapatmak, kombiniz yeniden çalıştırıldığında soğumuş evi ısıtabilmek için daha fazla çalışmasına neden olur. Bu sebeple kombinizi düşük sıcaklıkta çalışır durumda bırakabilirsiniz. Kış da olsa güneş alan pencerelerinizin perdelerini açarak güneş ışığından faydalanabilirsiniz. Oda içerisindeki nemi artırdığı için çamaşırlarınızı oda içinde kurutmamaya özen gösterebilirsiniz.”

‘Çürük sarımsak’ kokusu alırsanız 187’yi arayın
Son olarak, doğalgazın kokusuz bir gaz olduğunu belirten yetkili, şebekesine dağıtımı gerçekleştirilmeden önce kolay fark edilmesi amacıyla güvenliğiniz için çürük sarımsağa benzer bir kokuyla kokulandırıldığını ve vatandaşların bu kokuyu aldığında 187 Doğalgaz Acil Hattını aramaları gerektiğini bildirdi.

Haber: Ö.YILMAZ