17 Temmuz akşamı etkili olan yoğun yağış ardından Akçakoca, Cumayeri ve Gölyaka ilçeleri ile bağlı köylerde sel ve heyelan yaşandı.

Akçakoca’ya bağlı Esmahanım Köyü’nde yaşayan 2 aileden toplam 7 kişi sel sularına kapıldı.



Evinden uzakta çalışan ve 10 gündür ailesini görmeyen Erkan Kaplan haberi alır almaz ailesine ulaşmaya çalıştı ama ulaşamadı. Ardından ulaştığı muhtar ise bir şey olmadığını söyledi ama Baba Kaplan yola koyuldu ve köyüne geldi. Eşi ve 4 çocuğundan geriye sadece oğlu Furkan kalmıştı.



Annesi ve kız kardeşleri ile sel sularına kapılan ve kafasını vurarak bayılan Furkan kendine geldiğinde bir ağacın dallarına çıktı ve yardım gelmesini bekledi. Kurtulduktan sonra yaşananları anlatan Furkan Kaplan evde bir şey olamayacağını düşündüklerini ancak annesinin ve 3 kız kardeşinin sel sularına kapıldığını söyledi.



Öte yandan Töngel ailesi de sulara kapılmıştı. Cengiz Töngel ve eşi Fatma Töngel ile çocukları Kağan Töngel’den haber alınamıyordu.

18 Temmuz günü akşam saatlerinde yaşanan bu gelişme Düzce ve ülke gündeminde deprem etkisi oluşturdu. Afetin ardından uzun bir süre kaybın olmaması ile teselli olunurken, 7 vatandaşın kaybolduğu iddiası “Teyide muhtaç” ibaresi ile açıklanması ardından tüm ülke bu haberin doğru olmaması temennisi içerisindeydi. Ancak ihbar doğruydu.



19 Temmuz sabah hızla çalışmalar başladı. Olay yerine getirilen termal görüş özelliğine sahip helikopter alanda taramalarını yaparken ekipler alanda seferber olmuştu. En çok çalışanların başında ise Baba Erkan Kaplan vardı. Burada açıklamalarda bulunan Baba Kaplan, “Yapacak hiçbir şeyim yok. Bir umut bekliyorum” dedi. Tüm Türkiye’nin umutlu bekleyişini ilk sarsan haber 19 Temmuz’da geldi.



Fatma Töngel

Yürütülen çalışmalarda ilk olarak Fatma Töngel’in cansız bedenine ulaşıldı. Saat 14.00 sıralarında Esmahanım ve Uğurlu Köyü arasında bulunan dere yatağında bulunan cansız beden yakınlarına ve tüm Türkiye’ye derin üzüntü yaşattı.



Cengiz Töngel

Bir sonraki gün çalışmalar sabahın erken saatlerinde başlarken, herkesin gözü kulağı gelecek olan iyi haberdeydi. 11.00’ı gösterdiğinde Düzce ikinci kötü haberle sarsıldı. Önceki gün bulunan Fatma Töngel’in hayat arkadaşı Cengiz Töngel’in de cansız bedeni bulundu. 53 yaşındaki talihsiz adamın naaşı, Uğurlu Köyü’nde dere yatağında bulundu. Henüz 3 yaşındaki çocuklarından ise henüz haber yoktu.



Sanem Kaplan

Çalışmalar her gün erken saatlerde başlarken hava kararana kadar sürüyor, ekipler canla ve başla kayıp vatandaşlara ulaşmaya çalışıyordu. 21 Temmuz günü hiç kimse bulunamazken umutlar git gide azalmaya başlamıştı. 22 Temmuz saat 14.45 sıralarında ise yürek yakan bir haber daha geldi. 7 yaşındaki ikizlerden Sanem Kaplan’ın cansız bedeni Melen Çayı kenarında bulunurken, Türkiye küçük yaşlardaki kaybı yüzünden bir kez daha üzüntü yaşadı. Kaplan ailesinden ilk bulunan kişi olan Sanem, abisine ve babasına derin bir üzüntü yaşattı.



Nilgün Kaplan

Takvimler artık 23 Temmuz’u gösterdiğinde kayıplardan 3’ünün cansız bedenine ulaşılmış, umutlar azalmış olsa da arama ve kurtarma ekipleri ilk günkü gibi çalışıyor ve kayıplara ulaşmaya çalışıyordu. Saatler 10.50’ye geldiğinde boğazları düğümleyen bir haber daha geldi. 39 yaşındaki anne Nilgün Kaplan’ın cansız bedeni bulunurken, toprağı kazarak cansız bedeni yerinden çıkartmaya çalışan ekipler acı bir tablo ile karşılaştı.



Funda Kaplan


9 Yaşındaki Funda Kaplan, annesinin kucağında ve birbirlerine sarılmış bir şekilde hayatını kaybetmişti. Bu haber tüm Türkiye’yi yasa boğarken, bilanço gittikçe ağırlaşıyordu.



İlayda Sinem Kaplan

Devam eden 5 günde ekipler kimseye ulaşamazken, arama alanı gittikçe genişletiliyor, dalgıçlar ve botlarla denize kadar kapsamlı bir arama gerçekleştiriliyordu. 28 Temmuz günü geldiğinde Uğurlu Köyü’nün 1 kilometre kadar uzağına açılan ekipler Melen Çayı kenarında bir cansız kız çocuğu bedenine daha ulaştı. 7 yaşındaki ikizlerden diğeri İlayda Sinem Kaplan’da annesi ablası ve ikiz kardeşi gibi afette hayatını kaybetmişti.



Kağan Töngel

Arama çalışmaları artık 3 yaşındaki Kağan için devam ediyor, ekipler son kaybı bulmak için seferber olmayı sürdürüyordu. Bir sonraki gün İlayda Sinem’in bulunduğu bölgeye odaklanan ekipler, çalışmalarını 10.15 sıralarında tamamladı. Afetin en küçük kurbanı olan Kağan Töngel’in cansız bedenine ulaşılırken, afete kaybolan 7 vatandaşın da cansız bedeni bulunmuş oldu.



Yüzlerce evin yıkıldığı, yüzlercesinin zarar gördüğü afet sonrasında Düzce 7 can kaybı ile ağır bir bilanço ödedi.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU