Seçmenin tercihi 4 partili meclis

7 Haziran Genel Seçimleri'nin üzerinden 5 ay geçtikten sonra Türkiye bu kez erken seçim için sandık başına geçti. Seçmen tercihini AK Parti iktidarında 4 partili (AK Parti, CHP, MHP, HDP) bir meclisten yana kullandı. 7 Haziran Seçimleri'nde Türkiye genelindeki oyu 40.9 olan AK Parti, 1 Kasım'da oyunu 49.5'e çıkardı. Seçim öncesi partinin oyunu yüzde 3 ya da 4 arttıracağı tahminlere yansırken bu kadar büyük bir yükselişin olması tahminleri alt üst etti. 13 yıllık iktidarı süresince yine 3 vekil çıkarmasına karşılık Düzce'de en düşük oyu 7 Haziran'da alan 59.4 ile alan AK Parti, 5 ayda kaybettiği oyları fazlası ile geri almayı başardı. Oyunu yüzde 10 gibi yüksek bir oranda arttırarak yüzde 70 ile rekora imza attı.

Muhafelete oy veren neden tekrar AK Parti'ye yöneldi?

Akıllardaki ortak soru 5 ayda dengeler nasıl bu kadar değişti? 5 ay önce muhalefete yüzde 60 oy veren vatandaş neden tekrar AK Parti'ye yöneldi? 7 Haziran'dan sonra siyasilerin uzlaşı sağlayamaması erken seçime ortam sağladı. Genel kanı, meclisteki her bir partinin hükümetin parçası olma şansı varken bunun değerlendirilememesi halkın bakış açısını değiştirdi. AK Parti’nin 1 Kasım'daki vaatlerini ekonomi üzerine yoğunlaştırması da partiye olumlu yansıdı. Özellikle emekli ve dar gelirlilere yönelik vaatler sonuç getirdi. 

Muhalefette soğuk duş 

Bu süreçte yaşananların ardından 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının önü açıldı. Seçmenin çoğunluğu tekrar tek parti iktidarı yönünde oy kullandı. Muhalefette bu durum adeta soğuk duş etkisi yaratırken kaybın nedenleri ve nerede hata yapıldığı bir kez daha masaya yatırılıyor. İstifa beklentileri ve eleştirilerle karşı karşıya kalan iktidarın en güçlü rakipleri MHP ve CHP, şimdi süreci en az hasarla atlatmak adına durum değerlendirmesi yapıyor.

Şimdi işe koyulma zamanı...

5 ay sonra yaşanan ikinci seçim atmosferi de geride kalırken şimdi Türkiye’nin geleceği için atılacak adımlar önem taşıyor. Ülkedeki siyasi belirsizliğin en çok ekonomiyi etkilemesi nedeniyle özellikle iş dünyası seçimsiz geçecek 4 yılda kalıcı reformlara imza atılmasını istiyor. Seçmenin beklentisi de vaatlerin kısa sürede gerçeğe dönüşmesi yönünde... Düzce için bir çok proje sıralayan milletvekillerinin de seçim rehavetini hemen üzerlerinden atıp işe koyulması bekleniyor.

Haber;C.ÜSTÜNER