Elektrik ve doğalgaza son yılların en büyük artışının yapılmasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor. Elektrik Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği ile Makine Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği ortak basın açıklaması yaparak zamları değerlendirdi.

“Ülkeyi nasıl bir kaosun beklediği daha açık belli olmaktadır”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Merkez Bankası`nın yıllık enflasyon hedefini yüzde 13.4 olarak açıkladığı gün, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına enflasyon hedefini yalanlayan zamlar yapıldı. Doğalgaz fiyatlarına yapılan bu fahiş zam ile birlikte önümüzdeki günlerde elektriğe birden çok kez ve daha yüksek oranda zam yapılmak zorunda kalınacağı açıktır. 2017 yılı itibariyle tüketilen 53 milyar metre küp doğalgazın % 36 ‘sının elektrik üretiminde kullanıldığı ve 2018 yılı verilerine göre mevcut elektrik enerjisi kurulu gücünün % 26‘sının doğalgaza dayalı santraller olduğu düşünülecek olursa açıklanan bu zamlarla kalınmayacağı, elektriğe ileride daha yüksek oranda zam yapılacağı anlaşılmaktadır.Bu fiyatlarda baz alınan dolar fiyatının 4,86 TL. olarak alındığı ve sonraki ödemelerde, Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kurunun baz alınacağı belirtilmektedir. Bugün, bu açıklamadan bir hafta geçtiği ve dolar kurunun serbest piyasada 5,29 TL.’yi yani bir haftadaki artışının %9’u bulduğu göz önüne alındığında, tüketicileri ve ülkeyi nasıl bir kaosun beklediği daha açık belli olmaktadır.”

“Ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır”

Açıklamada ayrıca şu ifadelere değinildi:
“24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen "Türk Tipi Başkanlık Sistemi" yle tüm kamu kurumlarını bir taraftan dağıtıp bir taraftan da yetkileri tekelleştiren yapılaşma elektrik fiyat sistemini de vurdu. Yüksek Planlama Kurulu`nun 14 Şubat 2008 tarihli kararı kapsamında 10 yıldır uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma" nın dışına çıkılarak, 3 aylık dönem beklenmeden elektriğe zam yapılmıştır. 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinden itibaren geçerli olmak üzere çeyrek dönemler halinde yapılan elektrik fiyatları ayarlaması, 1 Ağustos`tan geçerli olmak üzere yapılan elektrik zammıyla fiilen ortadan kalktı. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır,”

Haber: M.AYDIN