Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesi “kadına şiddet” konusunu yeniden gündeme getirdi. Düzce’de konuya hakim isimlerden biri Kadın Dayanışma ve Sığınma Merkezi eski danışmanı ve Denizatı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Vahide Aksan sorularımızı yanıtladı.Düzce’de 2006 yılında kurulan kadın sığınma evlerinin 2011 yılından sonra ciddi patlama yaşandığını hatırlatan Aksan, bunun sığınma evleri üzerindeki “yanlış algının” ortadan kaldırılmasının etkili olduğunu vurguladı.

 YANLIŞ ALGI VARDI

Aksan, “ ilk başlarda çok fazla kabul edilmedi. Çekinme vardı. 2011 yılında bizim  insanımızda ciddi anlamda ihtiyaç doğdu.  Çünkü balarda sığınma evlerine gidiyorsa iyi bir şey yapmıyorsun deniliyordu. Bu topluma yanlış yansıdı. Sonradan başın belaya girdiğinde  gidilecek en güvenli yer olduğu sonradan anlaşıldı.”dedi.

KADININ BİREY OLDUĞU KABUL EDİLMELİ

Aksan, kadına şiddetin en genel sebebinin ekonomik olduğuna işaret etti ancak şiddet uygulamayı kafasına koyan bir birey için her şeyin sebep olabileceğini vurguladı.

“Kurt kuzuyu yiyecekse her şey sebep” diye sözlerine devam eden Aksan, “ bu konuda zihniyet değişmeli. Kadının birey olduğu kabul edilmeli. Arkasında değil, yanında olduğunu bilmeli. Kadının günümüzde iş yükü de arttı. Paylaşımcı eş yoksa bu durumda kadının cefası da arttıyor.”ifadelerini kullandı.
 
EĞİTİM ŞART


Bu konuda eğitime işaret eden Aksan, sözlerine şöyle devam etti:

 “Eğitim şart, eğitildikçe bir şeyler değişecek ancak nereden ve kaç yaşından başlayacağı ile ilgili ne kadar geçmişe gidilse daha iyi kanaatindeyim.”

Denizatı Kadın Dayanışma Derneği ile Düzce Belediyesi’nin ortak yürütülen Kadına yönelik şiddette farkındalık yaratma projesi hakkında bilgiler verdi ve proje sürecinde karşılaştıklarını paylaştı.

Aksan, “ Şubat 2014’de hayata geçti. 1 yıldır çalışıyoruz. Düzce ,İzmir, nilüfer ve Küçükçekmece belediyeleri arasında ulaşım ağı kurulması ile ilgili. Sosyolog ve sosyal hizmet uzmanından yardım alıyoruz. Sahada çalışmalar yapıyoruz.  Bize gelen profilde en çok şiddet ekonomik. Kadının ekonomik kazancı farklı bir şiddete yol açmış”diye konuştu. 

Haber;S.KAŞKIR