Düzce’de son günlerde başa çıkılamayan sorun haline gelen Amerikan Beyaz Kelebeğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler hakkında Ferrero Ziraat Mühendisi Ömer Yılmaz açıklamalarda bulundu. Amerikan Beyaz Kelebeğinin son günlerde evlerde yoğun olarak görülmesinin nedeni zararlının kış mevsimini geçirmek için kendini koruyabileceği alanlar araması olarak ifade eden Yılmaz, zararlıya karşı içerisinde bulunan süreç içerisinde yapılacak çok fazla bir şey olmadığını söyledi.

Kimyasal mücadeleye başlanması gerektiğini belirten Yılmaz, “Evlerimize giren zararlılar için tarım ilaçları kullanmak çok mantıklı değil. Halk sağlığının ilaçlarından faydalanmak gerekir. Evleri dışarıdan ilaçlayıp içeriye girmesini engellemek daha faydalı olur. Halk Sağlığı’nda ilgili bürolarımızda etken maddeli ilaçlarımız öğrenip, uygun tekniklerle ilaçlama yapılabilir.” dedi.

Kelebeğin uygun hava şartlarıyla sayısının arttığını kaydeden Yılmaz, zararlının yılda üç kez üreme yaptığını aktararak, mücadele yönteminin aşamalarını şöyle ifade etti:
“Artışın önüne geçmek için bahçelerdeki zararlılara ait yumurta paketleri yok edilebilir. Meyve ağaçlarının gövdelerine oluklu mukavvaları olukları içe gelecek şekilde 5-10 santimetrelik şeritler halinde kesip gövdeye 1-2 yerinden sarıp üzerinden iple bağlayıp zararlı içine girdiğinde açılıp imha edilebilir. Ya da doğal dengeyi bozmamak için olduğu gibi topladıktan sonra tel kafeslerin içe koyup ergin içinden çıkamayacağı zararlıyı baskı altında tutan parazitoitin içinden çıkabileceği düzenekler kurulup baskı altında tutulabilir. Baktık ki mekanik mücadeleyle yoğun olan zararlıya çözüm bulamıyorsak mecburen kimyasal mücadele yoluna gidilmelidir.”

Yılmaz, zararlıya karşı her döllenme döneminde yapılacak kimyasal mücadelenin yoğunluğun artmasını baskı altına alınmasında faydalı olacağını söyledi.

Haber:Y.SEVER