Çiftçiler Günü mesajına belediyeye tepki damga vurdu.Düzce Belediyesi’nin 20 köyü mücavir alana dahil etmesine MHP’den sonra ilk eleştiri Ziraat Odası’ndan geldi. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolaVİD yısıyla bir mesaj yayımlayan Düzce Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öztürk, açıklamasının bir bölümünü Düzce Belediyesi’nin 20 köy hamlesine ayırdı ve durumu sert dille eleştirdi.

“Hani çocuklarımıza yeşil Düzce bırakacaktık?”

Düzceli çiftçilerin kültürel ve sosyal etkinliklerle bugünü kutlaması gerekirken aşılamayan temel sorunlar yüzünden bu yıl yine sorunlara değinmek zorunda kaldıklarını belirten Öztürk, Düzce Ovası’nın çok verimli topraklara sahip Türkiye’de eşi az bulunan alüvyonlu yapıya sahip olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Düzce Belediyesi’nin basından takip ettiğimiz kadarıyla çarpık yapılaşma bahanesiyle 20 köyü mahalle yapılarak gelir etme çabası içinde olduğunu tahmin etmekteyiz. Oysaki hani çocuklarımıza yeşil Düzce bırakacaktık. Daha önce mahalle yapılan köylere hizmet ne derecede geldi ki buralara gelsin. Bizler Düzce Ovası’nda tarımının bitirilmemesi için herkesin elini taşın altına koymasını beklerdik. Şu iyi bilinsin ki bizler bu konuda çok rahatsızız. Bu yanlış karardan biran önce dönülmesi arzumuzdur.”

“3 yıldan beri ihalesi yapılamadı”
Çiftçilerin yaşadığı diğer sıkıntılara da değinen Öztürk, miadını doldurmuş kaneletler konusuna değindi. Oda Başkanı Ramazan Öztürk, “1970’li yıllarda ve artık ekonomik ömrünü tamamlamış olan kanaletler, organize sanayi bölgesi, kalıcı konutlar ve bağlantı yolları, otoban yolu ve deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. Girişimlerimiz neticesi etüt ve proje çalışmaları tamamlanmış ancak 3 yıldan beri ihalesi yapılamamıştır. Defalarca siyasilere konuyu aktarmamıza rağmen sonuç alınamamış bu sorun için çiftçimizin büyük sıkıntı içinde olduğunu tekrar etmemiz gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

“Zarar sadece üreticini değil tüm Düzce esnafının zararı”

Fiyatta yaşanan tarihi düşüş sonucu geçen yılların mumla arandığı fındıktaki sorunlara çözüm getirilememesini de eleştiren Öztürk, şunları kaydetti: “İlimiz Türkiye fındığının yüzde 10’nunu üretmekte olup 2015 yılı ürünümüzü maliyetinin altında satmak zorunda kalan çiftçilerin çok büyük sıkıntı içinde olduğunu daha önceki basın açıklamalarımızda anlatmamıza rağmen hiçbir çözüm getirilmemiştir. Oysaki raftaki fındık fiyatı hiçbir zaman düşmemiştir. Her tonda 5 bin  TL zararı olan çiftçimiz bu parayı Düzce’de harcayacağı düşünüldüğünde zarar tüm Düzce esnafının da olduğu bilinmelidir.”

Haber:C.ÜSTÜNER