Ziraat Mühendisleri Odası Genel  Başkanı Gökhan Günaydın, bazı temaslarda bulunmak üzere Düzce’ye kısa süreli bir ziyarette bulundu. Düzce Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri ile bir araya gelen Günaydın, tarımda gelinen nokta konusunda değerlendirmelerde bulundu.

2007 yılının son yılların en büyük kuraklığına sahne olduğunu dile getiren Günaydın, bunun öngörülemez olmadığını, yılın ilk ayında kendilerinin Bakanlığı uyardıklarını,  ancak ithal ikame dahil olmak üzere hiçbir önlemin alınmadığını, daha sonra temmuz ayında ürün kalktıktan sonra  çiftçinin zararının tespiti için  bir genelge yayınlandığını söyledi.

Günaydın Düzce gibi verimli toprakları olan bölgelerde sanayinin yayılma eğiliminin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerine de işaret ederken, sanayi alanlarının  tarım alanları üzerine yayılması ile ilgili olarak Düzce Ziraat Mühendisleri Odası’nın hazırladığı bir raporun hukuk servisleri tarafından inceleme aşamasında olduğunu ifade etti.

Günaydın il düzeyinde oluşturulan toprak koruma kurullarının oluşma aşamasında hata olduğunu dile getirirken, Vali veya Vali yardımcısı başkanlığında oluşan Toprak koruma kurullarında kamu görevlilerinin çoğunlukta olmasının kurul kararlarının istisnalar dışında amirin istediği yönde gerçekleştiğini belirtti.

Sanayi tarımının üç ayağı olan Pamuk, tütün ve şeker pancarında yaşanan özelleştirme süreçlerinin tarımsal üretim açıklarını arttırdığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, amacının sanayileşmeye karşı olmadığını, karamsar da olmadığını, iyi bir planlama ile Türkiye’nin tarım konusunda geldiği olumsuz manzaranın kısa sürede tersine çevrilebileceğini ifade etti.