Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında “Düz ve Standart Paket” uygulamasına 5 Ocak  tarihinden sonra geçiliyor.

Yeni düzenleme ile tütün mamulleri paketlerin rengi, marka, ayırt edici ibare ve diğer zorunlu bilgilerin yazım şekli, rengi, konumu standart hale getirildi, markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri kaldırılıyor.






Tek tip ve tek renk olacak paketler üzerindeki resimli sağlık uyarıları alanı yüzde 65'ten yüzde 85'e çıkarıldı.
14 yeni resimli sağlık uyarısı belirlendi. Bütün paketlerde yer alacak ibarelerden biri de resimli sağlık uyarıları içerisinde yer alan ''ALO 171 SİGARA BIRAKMA HATTI'' olacak.
Ayrıca yeni paketlerde, yan yüzey alanlarının yüzde 50'sini kaplayan genel uyarı ve bilgi mesajı yer almaktadır.

Paketlerde, "Sigara içmek öldürür-hemen bırakın" genel uyarısı ile "Tütün dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70'ten fazla madde içerir" bilgi mesajı bulunuyor. Paketler üzerinde  "18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir" ibaresi yer almaktadır.

Dünyada Fransa, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden sonra Türkiye’de de düz ve standart paket uygulamasına geçiliyor.