Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid – 19 salgınında tehlike devam ediyor. Dört koldan devam eden denetim ve yapılan onca uyarıya rağmen Düzce’de vaka sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Bu artışta tüm uyarılara rağmen vatandaşların kurallara uymaması önemli rol oynuyor. Peki, Düzce halkı alam veren bu yükseliş hakkında neler düşünüyor? Öncü Haber ekibi bu sorunun cevabını alabilmek için sokağın nabzını tuttu.

“Dışarıdan gelen fındık işçilerinin virüsü yaydığını duyduk”

Düzceliler’in kuralları uyduğunu, virüsü Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin yaydığı görüşünü paylaşan Ertuğrul Aydoğan, “Baya yükselmiş. Benim gördüğüm kadarıyla Düzceliler tedbirlere uyuyor. Dışarıdan gelen fındık işçilerinin bu virüsü bu kadar arttırdığını duyduk.  Sayın valimizin tedbirleri baya arttırdığını okuduk.  İnşallah daha da önüne geçerler bu işin. Ama Düzceliler olarak gerçekten bu tedbirlere uyuyorlar bence” dedi.

“Kimse kurallara uymuyor”

Düzce’deki artış nedeniyle bir an önce bazı kısıtlamaların gelmesi gerektiğini düşünen Melike Dinç, “Kurallara uyan da var ama uymayanlar da çok var. Çünkü görüyorum yaşlısı genci herkes dışarıda zaten. Maske takmayanlar da çok fazla. Toplu taşımalar çok kalabalık. Hiçbir şekilde önlem olduğunu düşünmüyorum. Kimsenin tedbirleri hakkıyla uyguladığını düşünmüyorum. Alınan tedbirler yeterli değil. Özellikle bayramda sokağa çıkma yasağı olmalıydı. Kısıtlamalar yeterli değil. Seyahat engeli gelmeli.” diye konuştu.

“Düzceliler kurallara uymuyor”

Düzce’de salgına karşı insanların duyarsız olduğunu ve kimsenin kurallara uymadığını kaydeden İbrahim Yılmaz, “İnsanlarımız duyarsız. Herkes birbirine çok yaklaşıyor. Bu artış insanlardan kaynaklanıyor. Düzceliler kurallara uymuyor.” şeklinde konuştu.

“Daha çok önlem alınmalı”

Düzce’de denetimlerin yetersiz olduğunu ve bu yüzden vaka sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Sinem Arslantürk, “Maalesef duyarsız insanlarımız çok. Daha çok önlem alınmalı. Mesela biz Çakırlar’da oturuyoruz. Otobüse binip Düzce’ye geleceğimiz zaman otobüstekilerin maskesi çenelerinde duruyor.  Şoföre söylüyoruz neden ikaz etmiyorsun diye. Bize laf söylüyorlar. Denetim yok yeterince. Ben bundan şikâyetçiyim. Rica ediyorum sayın valimizden toplu taşıma araçlarında denetimler olsun” ifadelerini kullandı.

“Durum devamlı kötüye gidiyor”

Düzce’de salgın ile ilgili durumun her geçen gün kötüye gittiğine dikkat çeken Cavit Kaplan, “Kimse kurallar uymuyor. Ancak polis filan görünce dikkat ediyorlar. Biz de mesela şurada çay içerken maskelerimizi çıkardık. İç içe oturduk hep. Sıkıntılı yani. Biz tedbirlere uysak yanımızdaki insan uymuyor. Çok problemli b ir durum yani. Durum devamlı kötüye gidiyor.” ifadelerine yer verdi.

“Özellikle gençler kurallara uymuyor”

Düzce’de özellikle gençlerin kurallara yeterince uymadığını söyleyen Musa Arslantürk ise, “Bunu gençlere sormak lazım. Gençler maske takmıyor, kurallara uymuyor. Ne yaptıkları belli değil. Düzcelilerin hepsi kurallara uymuyor. İşine gelen uyuyor işine gelmeyen uymuyor. Bunu çocuk oyuncağı diye hiç kimse umursamıyor.  Ben elimden geldiğince tedbirimi alıyorum. Devamlı maske takmak lazım. Televizyonda da söylüyorlar, anonslar da yapılıyor ama kimse umursamıyor.” dedi.

Haber: Savaş ARI