Batı Karadeniz'in etkisi altına alan aşırı yağışlara bağlı sel ve heyelanların ardından Düzce'nin içmesuyu kaynağı olan Uğursuyu'nda baş gösteren olumsuzluklar üzerine hem valilik hem de belediyeden peş peşe açıklama geldi. Beyköy'ün yaylalarından gelip arıtıldıktan sonra 48 mahalleye ulaşan suda koku olduğunu fark eden Düzceliler'in şikayeti üzerine belediye gerekli incelemeleri başlattığını açıklarken, valilik ise İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararları kapsamında su kirliliğine yönelik alınması gereken önlemleri sıraladı. 



"İçmesuyunda koku oluştuğu saptanmıştır"

Düzce Belediyesi'nden açıklamada şunlar kaydedildi: "Uğursuyu Deresi'nde aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve heyelan sonucu içmesuyunda koku oluştuğu saptanmıştır. Kaynak noktasında ortaya çıktığı tahmin edilen problemin çözülmesi amacıyla ekiplerimiz çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmektedir. Sorunun en kısa sürede giderileceğini ifade eder, bilgilerinize sunarız.
Anlayışınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz."





Valilik uyardısu kirliliğine dikkat!

İlimizde günlerdir etkisini sürdüren sağanak yağış çeşmelerden akan sularda hijyen problemini ortaya çıkardı. Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamayla çeşme suyu kullanırken yapılması gerekenler duyurularak vatandaşlar su kirliliğine karşı uyarıldı.
İlimizde günlerdir etkili olan sağanak yağış sağlıklı içme kullanma suyunda sorunlara yol açtı. Yağışlar nedeniyle kaynak sularının kirlenmesi nedeniyle Düzce Valiliği’nce vatandaşlar su kirliliğine karşı dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarıldı.



Su kullanılacaksa bunlar yapılmalı!

Açıklamada İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararına göre su kirliliğine yönelik alınması gereken tedbirler ile su kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralandı; Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir. Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir. Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır. Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (%1’lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katı maddesi içermemeli ve %10 aktif klor “sodyum hipoklorit” içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır).



Ambalajlı sularda da tehlike var

Açıklamada ayrıca ambalajlı su tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilerek şu ifadelere yer verildi; Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine www.cevresagligi.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1’lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1’lik klor solüsyonu geçirilmelidir. Su kesintisi, arıza, açıkta su satılması gibi hususlar belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.



HABER: C.ÜSTÜNER - S.AYAN