Düzce’nin en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliği, havaların soğuması ile birlikte yine gündeme geldi. Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan hava kirliliği Düzce’de özellikle akşam saatlerinde hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Önceki yıllarda hava kirliliği bakımından Türkiye'de birinci derece kirli iller arasında yer alan Düzce’de bu yıl da manzaranın değişmeyeceği gözleniyor.  

Düzce’de önemli bir çevre sorunu haline gelen ve her kış yaşanan hava kirliliği soba ve kalorifer kullanımının başlamasıyla birlikte yine gün yüzüne çıktı. Havaların soğumasıyla birlikte yakılan kalorifer ve soba dumanları vatandaşların dışarı çıkmasına imkân tanımayarak eve hapsediyor. Özellikle akşam 17.00’den sonra meydana gelen hava kirliliği is ve duman kokusuyla iyiden iyiye hissettiriyor. Akşam saatlerinde gökyüzüne bakanlar kirli bir hava tabakası ile karşılaşıyor. Kış aylarının başlangıcında böyle bir hava ile karşılaşanlar daha soğuk olacak günlerdeki hava kirliliğini düşünmek dahi istemiyor.

Sağlıksız düzeyde!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonun verilerine göre, yaklaşık bir hafta önce “Hassas” düzeyde olan Düzce’nin havası, alarm verir düzeye ulaştı. Son verilere göre Düzce’de hava kalitesi indeksi, “Sağlıksız” yani insan “sağlığını olumsuz etkileyebilecek” düzeye ulaştı. Özellikle Düzce merkezde büyük oranda çevreci ve doğa dostu bir yakıt olan doğalgaza geçilmesi hava kirliliğinin azalmasına ilaç olmadı. Kalitesiz kömür kullanımının hava kirliliğini arttırdığı düşünülürken, denetim mekanizmasının artırılması isteniyor.  

Dağıtılan kömürlerin kalitesi önemli

Yetkililer hava kirliliğinin önüne geçebilmek için özellikle yakılan kömürün kalitesinin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Kömürün yanma kalitesinin önemine değinen uzmanlar kömürün havaya bırakacağı gazında kirliliğe neden olmaması gerektiğini savunuyorlar. Hava kirliliğinin önüne geçebilmek adına kaliteli kömür kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar özellikle toplu olarak dağıtımı yapılan kömürlerin kontrolden geçirilmesini istiyor. Vatandaşlara dağıtılan ücretsiz kömürlerin her yıl hava kirliliğini de beraberinde getirdiğini aktaran uzmanlar dağıtımı gerçekleştiren kurumların dağıttıkları kömürlerin kalitesini önceden tespit etmelerini istiyor.

Haber;S.KAŞKIR