Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Gastroenteroloji uzmanı olarak göreve başlayan Yrd. Doç. Dr. Serkan Torun, Gastroenteroloji Bilim Dalı hakkında önemli bilgiler verdi. Gastroenteroloji’nin, İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nın bir yan dalı olduğunu, temel olarak da sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Torun, yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, karaciğer, safra yolları ve pankreas organlarına ait hastalıkları Gastroenteroloji Dalı’nın incelediğini söyledi.

Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde hangi işlemler yapılıyor?
Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yataklı servis, Gastroenteroloji Polikliniği ve Endoskopi Ünitesi’nin mevcut olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Serkan Torun, “Endoskopi Ünitesi’nde; Gastroskopi, rektosigmoidoskopi ve kolonoskopi işlemleri yapılmaktadır. Bu ünitede tanısal işlemler haricinde beslenemeyen hastaların midesine endoskopik olarak tüp yerleştirilmesi, yemek borusu, mide ve kalın bağırsaklardaki tıkanıklıkların balon, buji veya stent ile açılması, yemek borusu ya da midedeki yabancı cisimlerin çıkarılması, mide kanamaların çeşitli endoskopik yöntemlerle durdurulması, mide ve bağırsaklarda bulunan ve tedavi edilmezse kansere neden olabilen poliplerin çıkarılması gibi işlemler yapılmaktadır. Ayrıca servisimizde karaciğer biyopsisi yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

ERCP Ünitesi açılacak
Yakın zamanda açılması planlanan ERCP Ünitesi’nde ise safra yolları ve pankreas kanalındaki hastalıkların tanı ve tedavisinin endoskopi ve röntgenin birlikte kullanıldığı bir yöntemle yapılabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Torun, “Bunun için safra yolları ve pankreas kanalının bağırsaklara açıldığı yerden girilerek işlem yapılır. Bu yöntemle safra kanalındaki taşlar ameliyatsız olarak alınabilir, darlıklar balon ya da stent uygulamaları ile açılabilir. Türkiye genelinde belli sayıda merkezlerde yapılan bu işlemin hastanemizde yapılacak olması, başka illere olan sevklerin önüne geçilebilecektir.” şeklinde konuştu.

Nasıl muayene olurum?
Gastroenteroloji Polikliniği’nde muayene olmak isteyen hastaların, 0850 259 81 81 numaralı telefon ile veya e-randevu sistemi üzerinden randevu alabileceği belirtildi.

Haber:C.ÜSTÜNER