Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm ve Geliştirme Çalışmaları kapsamında; pilot il olarak belirlenen Düzce’de, İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’ın girişimleri ile Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce geliştirilen yeni bir sistem kullanılmaya başlandı.

Yeni sisteme ilişkin sağlık müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sağlık tesisinden başka bir sağlık tesisine nakil ihtiyacı duyulan hastalarımız için, sevk eden hekim tarafından fax veya e-posta yoluyla 112 Komuta Kontrol Merkezi (KKM)’ne talep oluşturulmakta ve KKM tarafından hastanın tedavisine uygun yer araması yapılmaktaydı.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Elektronik Hasta Nakil Sistemi ile hastaların sevk talebi Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinde elektronik ortamda oluşturularak, E-Nabız Sistemi üzerinden Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS)'ne gönderilmektedir. Bu sistem sayesinde Komuta Kontrol Merkezi personeli ve hastane hekimlerinin sevk talebi için harcadığı zaman azalacak, hastalarımız için uygun hastane bulma süreci kısalarak nakil bekleyen hastalarımızın daha kısa sürede tedavisine başlanması sağlanacaktır. Kağıttan dijital ortama geçilecek olması ile beraber, veriler elektronik ortamda kayıt altına alınıp saklanabilecek, raporlanabilecek ve değerlendirilerek hizmet sunumuna yönelik yapılan planlamalara katkı sağlayacaktır.”

Bu kapsamda Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Semih Korkut koordinasyonunda, İzleme Değerlendirme Daire Başkanı Şamil Kurgun ve beraberindeki teknik personel dün Düzce’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Düzce İl Sağlık Müdürlüğü yöneticilerinin yaptığı toplantı sonrasında Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde Elektronik Hasta Nakil Sistemi pilot uygulaması başlatıldı.

Sağlık Müdürü Yılmaz’a ziyaret

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Şamil Kurgun ile ASOS (Acil Sağlık Otomasyon Sistemi) Birim Sorumlusu Erman Erkazan ve Bilgi İşlem Birim Sorumlusu Mustafa Delibaş İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz'ı makamında ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu.