Yurt genelinde RTÜK tarafından yapılan ve izleyicinin bölge bölge nabzını tutan araştırma sonuçları yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre Türk insanı günde ortalama 3 saat 34 dakikasını tv izlemeye ayırıyor. Ancak tv izleme alışkanları bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor.

Bölgeden bölgeye değişiyor

Araştırmaya göre Karadeniz insanı tv’de en çok haber izlemeyi seviyor. Haber bültenlerinin en çok izlendiği bölgeler sıralamasında Karadeniz’i İç Anadolu ile Akdeniz bölgeleri takip ediyor. Karadeniz Bölgesi’nde haber bülten izlenme oranı yüzde 27,7 olarak tespit edilirken, haberin en az izlendiği bölgeler ise yüzde 19,9 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu oldu. Tv’de film izleme oranının en yüksek olduğu il yüzde 6,7 ile İzmir olurken, dizi film izleme oranında 1. Sıraya yüzde 33,4 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yerleşti.  Çocuk programlarının en çok izlendiği bölge ise yüzde 14,9 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi oldu. Araştırmada tv’de film izleme oranının en yüksek olduğu il de belirlendi. İzmir film izlemede yüzde 6,7 ile birinci oldu.

Yaşa göre tv alışkanlıkları

Yaş gruplarına göre en çok izlenen programlar şu şekilde belirlendi;

Dizi filmler 12-19 yaş, kültür programları 35-44 yaş, spor programları 45-54 yaş, eğitim programları 55 yaş üstü. Öte yandan araştırma ile eğlence, sanat ve spor programlarının en fazla İstanbullular, kültür programlarının da Ankaralılar tarafından izlendiği tespit edildi.     

Haber: S. AYAN