Düzce'de yaşayan vatandaşlar, geçen kış kenti esir alan kirli havadan kurtulmayı bekliyor. 28 Eylül'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün öncülüğünde Ankara'da ikincisi gerçekleştirilen ve milletvekilleri ile ilin idarecilerinin katıldığı Düzce Zirvesi'nde de masaya yatırılan hava kirliliğini bitirmek için doğalgazın yaygınlaştırılması planlanıyor. Düzce'yi hava kirliliğinden kurtarmada önemli rol oynayacak ancak hala uygulama aşamasına geçemeyen zorunlu doğalgaza geçiş süreci ilgili DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan'dan bilgiler aldık.

DÜZCE'DE SON DURUM
İlk olarak Düzce genelindeki doğalgaz altyapı çalışmalarının son durumu hakkında açıklamalarda bulunan Doğan, şöyle konuştu: “Bugün itibariyle Düzce ilinde 2016 yılı içerisinde Kaynaşlı, Gümüşova, Cumayeri ve Çilimli ilçelerinin tamamını bitirdik. Düzce merkezde de çalışmalarımız yüzde 80 oranında tamamlandı. Sadece Yahyalar bölgesi kaldı. Ekim sonuna kadar orayı tamamladıkdan sonra yatırımımızın büyük bir kısmını tamamlamış olacağız. Gölyaka'da bu sene şehir içine yeni başlamıştık. Hat çalışmalarımız bu hafta sonu itibariyle tamamlanıyor. Önümüzdeki pazartesiden itibaren de bina kutu çalışmalarına başlayarak muhtemelen 1 ay veya 45 gün içerisinde de tamamını bitirmiş olacağız. Gölyaka'da Kasım ayı ya da en geç 15 Aralık gibi imalatları tamamladıkça bölgelere gaz vereceğiz.”

KÖMÜRLE DOĞALGAZI KIYASLADI
Düzce'nin yarısının hala ısınmak için kömür kullanmaya devam etmesi hava kirliliğinde en başlı etken olarak gösterilirken, doğalgaza maddi külfeti nedeniyle sıcak bakılmadığı biliniyor. Bu konuya doğalgaz ile kömürdeki kullanım maliyeti üzerinden bir kıyaslama yaparak yaklaşan Doğan, şunları kaydetti: “Sayın valimizle şöyle bir çalışma yapmıştık; 120 metrekarelik bir dairede 1 yılda 10 metreküp sıcak su üretiminde 12 metreküp ocakta pişirmede yaklaşık 2.5 ton kömür kullandığınızda aynı bedelde de doğalgaz kullandığınızda vatandaşımızın 1900 lira gibi bir tasarrufu oluyor. Bu rakamda kendini 3 yılda amorti ediyor. Doğalgaz ile hiç peteğiniz bile olmasa 3 yılda kendini amorti ediyor. 3 yıldan sonra yaklaşık yıllık 1900 TL gibi bir tasarrufu oluyor. Ayrıca Dergaz'ın aldığı ücretlerde 3 taksit gibi bir kampanya devam ediyor.”

2 ÇÖZÜM YOLUNU AÇIKLADI
Hava kirliliği sorununun çözümünde 2 yol olduğunu aktaran Doğan, “Bizce ısınmayla ilgili sorunu çözmenin iki şekli var. Birincisi emisyon değerlerini standartlara uygun yakıtlar kullanılması; her ne kadar olsa da bir karbonmonoksit gazı soluyorsunuz. İkincisi ise doğalgaza geçiş oranı.” dedi.

“DÜZCE'DEKİ HAVA KİRLİLİĞİNİN ÇÖZÜMÜ DOĞALGAZA GEÇİŞLE OLACAKTIR”
“Düzce bölgemiz gerçekten kirli ve kış döneminde kirlilik oranı daha da artacaktır.” diyerek konuşmasını sürdüren DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, şöyle devam etti: “Buralarda bir takım kararlar alınması gerekir. Bu kararları da sayın valimizin başkanlığında veya talimatıyla alınması gerekiyor. Belli değerleri yaşanabilir hava standartlarına getirilebilmesi için bir takım idari kararlar alınabilir. Doğalgaza geçiş emisyon değerleri takip edildiğinde bu konu ile ilgili de çevre müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmelerimiz vardı. “Çalışmalar zorunlu hale gelecek” şekilde de bir takım kararlara gidilecekti. Düzce'deki hava kirliliğinin çözümü doğalgaza geçişle olacaktır.”

MÜCAVİR ALAN DIŞINDAKİ KÖYLERE DOĞALGAZ GİDEMİYOR
Mücavir alan dışında kalan köy ve yerleşim yerlerine doğalgaz hizmeti verilemediğini açıklayan Doğan, bununla ilgili  bakanlık tarafından bir çalışma başlatıldığını söyledi. Doğan, “Belediye imar yaptığı taktirde bizim oralara gitme zorunluluğumuz başlıyor. Ancak mücavir alan dışındaki köylere veya yerleşim yerlerine mesela Boğaziçi beldesi gibi, bizim lisans alanımızın dışında kaldığı için gidemiyoruz. Talep gelmesi halinde EPDK'nın olur vermesi durumunda ancak gidebiliyoruz. Dolayısıyla Ankara'da bakanımızın yaptığı çalışmalardan bir tanesi de bu yerleşim yerleri ile ilgili... Karar verici EPDK olacağı için son toplantıda EPDK ile ilgili bir değerlendirme yapılacak. EPDK'nın karar alması durumunda biz ona uymakla yükümlüyüz.” dedi.

DOĞALGAZ KULLANILMAMA NEDENLERİ
Yeni binaların yüzde yüzünün artık doğalgaza göre yapıldığını belirten Doğan, “Resmi kurumlarımızın yüzde 90'ın üzerinde doğalgaz kullanıyor. Burada kullanmayan sadece abonelerimiz. Bunun altında da evin müstakil olması, maliyetlerin yüksek olması ve sosyal yardımlaşmadan yardım alması gibi nedenler yatıyor. Ayırca kiracı-mal sahibi olması gibi bir takım sorunlarımız da var.” diye konuştu.

KÖMÜR YARDIMI YERİNDE DOĞALGAZ YARDIMI
DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, devlet tarafından maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakılafları aracılığıyla yapılan kömür yardımlarına ilişkin üzerinde çalışılan yeni düzenlemeyi de açıkladı. Doğan, “Devlet, kömür yardımı yerine doğalgaz yardımı çalışması yapıyor. Muhtemel de oraya doğru gidiliyor. Böyle bir çalışma olacak.” şeklinde konuştu.