Gün geçtikçe İlkbahar Mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirirken, vatandaşlar kışın aldıkları kilolardan kurtulmak için yöntemler aramaya başladı. Kilo vermek için birçok yoldan biri olan, bitkisel ürünlere rağbet gösterilirken, vatandaşlar sağlığından olmasın diye konunun uzmanlarından aktarlara mikrofon uzattık.

Bitkisel ürünler alırken dikkat edilmesi gerekenleri die getiren Aktar Mehmet Sipahi, bahar mevsiminde sıklıkla görülen polen tıkanıklığı ve solunum yolu rahatsızlıklarına da değindi.

En popüler ürünleri dile getiren Sipahi, geleneksel tıbba dönüşü de Öncü Haber’e değerlendirdi.



“Gündemde Maka Bitkisi Var”


İlkbahar’ın başlaması ile vatandaşların en çok ilgi gösterdiği bitkiler hakkında konuşan Sipahi şu ifadeleri kullandı:

“Solunum yolları şikâyetlerinden dolayı genellikle ıhlamur tarzı ürünlerde tüketiyorlar. Ama ağırlık zayıflamaya verilmiş durumda. Vatandaşlar kışın almış oldukları kiloyu vermek için diyet ürünlerine yöneliyor. Genelde interneti kaynak olarak kullandıkları için tüketiciler güncel anlamda doktorların tavsiye ettiği ürünleri tek tek araştırarak alıyorlar. Mesela şuan da gündemde maka bitkisi var. Maka şuan da çok yoğun bir şekilde talep ediliyor.”



En Çok Tüketilen Ürünler


Zayıflamak isteyenlere tavsiyede bulunan Aktar Mehmet Sipahi şu şekilde konuştu:

“Bazı firmaların, gıda takviyelerini bir araya getirerek, yapmış olduğu karışımlar var. Yoğurtla, çorbayla tüketilenleri veya çay şeklinde tüketilenleri var. Funda çayı, biberiye, mate yaprağı yeşil çay bol tüketiliyor. Şekeri engellemek amacıyla, açlığı bastırsın diye tarçın kullananlar var. Suya atıp içildiğinde açlık şekerini dengelediği için çok alınıyor.”



“Bol Su İçmelerini Tavsiye Ederim”


Vatandaşların zayıflamak isterken sağlığından olmaması için de tavsiyede bulunan Sipahi şunları kaydetti:

“Bol bol su içmeliler. Vücudu susuz bırakmayarak, böbreklerin zarar görmesini engellemek için bol bol su içmelerini tavsiye ederim.”



“Solunum Yollarını Yumuşatabilirler”


Bahar dönemlerinde sıkça karşılaşılan polen tıkanıklığı solunum yolu hastalıkları için de değerlendirmede bulunan Sipahi tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

“Ihlamur gibi yumuşak, içimi kolay hafif bitkileri tüketilmeli.  Mesela onlardan bazıları Hatme Çiçeği veya Okaliptüs Yaprağı’dır. Bu ürünleri alıp ıhlamur gibi kaynatıp solunum yollarını yumuşatmak amacıyla kullanabilirler.”



“Geç Kalınmış Bir Uygulama”


Tıpta yeniden geleneksel bitkilere yönelişi de değerlendiren ve çok geç başlanışmış bir uygulama olduğu dile getirerek şöyle konuştu:

“Geç kalınmış bir uygulama. Keşke bundan 25-30 sene öncesinde bu dönüş olsaydı da bugün eczanelerimizde tamamen bitkisel tamamen doğal ürünler olsaydı. Yurtdışı menşeili değil de, imalatını ve deneyimini ülkemizin yaptığı sağlıklı ürünler olsaydı. Yurtdışından gelen ilaçların içindeki etkenlerin ne olduğunu bilmiyoruz. Yani ‘acaba’ ile bakıyoruz, kuşkuyla yaklaşıyoruz.”



%50’li Bir Artış Oldu”


Geleneksel Tıp’ın gündeme gelmesiyle satışlarında da bir ilerleme olduğunu belirten Aktar Mehmet Sipahi şunları dile getirdi:

“Yaklaşık %50’li bir artış olduğunu söyleyebilirim. Bundan 3-4 sene öncesine kadar olan rehavetin 2’ye katlandığını görebiliyoruz.”

Haber: İ.İ.AYDOĞDU