Sağlıklı Hayat Merkezi içerisinde verem savaş dispanseri, kanser tarama ve aile üreme sağlığı merkezleri, sigara bırakma polikliniği, bağımlılıkla ve obezite ile mücadelede klinikleri yer alıyor. Sağlık Yaşam Merkezi hakkında bilgiler aldığımız Düzce Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ökkeş Kepek, merkezin yeni bir konseptte olduğunu vurgulayarak şu bilgileri aktardı;“Şu anda sağlıklı hayat merkezindeyiz. Hastalığa değil sağlığa yatırım stratejisi ile kurulmuş bir sağlık tesisidir burası. Sağlıklı hayat merkezlerimiz, bireyi ve toplumu hastalıklardan korumak amacıyla kurulmuş, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş sağlık merkezleridir. Toplumun bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek amaçlanmıştır. Aile sağlığı merkezleriyle koordineli bir şekilde çalışmakta ve faaliyetleri bu şekilde sürdürmektedir. Burada bizim yürüttüğümüz hizmetler özellikle bireye güzel bir beslenme alışkanlığı kazandırmak, fiziksel aktivitelere alıştırmak, alkol, sigara ve teknolojik bağımlılıktan korumak amaçlanmaktadır. Sağlıklı hayat merkezlerimizde çalışan sağlıkçı arkadaşlarımız bulunmaktadırlar. Burada diyetisyenimiz, fizyoterapistlerimiz, psikologlarımız, çocuk gelişimcimiz, sosyal çalışmacımız hizmet vermektedir. Ayrıca sağlık için büyük bir tehdit olan sigara bırakma polikliğinimiz mevcuttur. Ağız ve diş sağlığı için koruyucu hizmetler yürütülmekte. Ve özellikle klinik hastalıklarla mücadele de ayrı bir birimimiz bulunmakta. Yine bu sağlıklı hayat merkezi konseptinde bir verem savaş birimimiz bulunmakta. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilmektedir.  Düzce içerisinde hastanemiz yeni bir konsept olduğu için çok fazla bilinmemekte ve biz tüm halkımızı sağlıklı yaşam merkezimize mutlaka beklemekteyiz.”
“Burada bireysel danışmanlık faaliyeti yürütüyoruz.”



Sağlıklı Hayat Merkezinde psikolog olarak görev yapan Furkan Sefa Gül şunları söyledi: “Psikolog olarak sağlıklı hayat merkezinde görev yapıyorum. Burada bireysel danışmanlık faaliyeti yürütüyoruz. Nedir bu? Bireysel danışmanlık;  kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını anlamlandırabilmesi, farkındalık oluşturabilmesi adına bir süreç yönetiyoruz. Herkesi sağlıklı hayat merkezine bekliyorum. Herhangi  ruhsal bir problemi olduğunu düşündüğü, tanı almış veya almamış her türlü duygu, düşünce ve davranışlarında yaşadığı problemleri bize gelip danışabilirler. Bu süreci beraber yönetebiliriz.”



Diyetisyen olarak görev alan Burhan Kahveci “Sağlıklı bireylerin genelde günlük hayatlarını ikame ettirebilmeleri için genel olarak günlük kalori ihtiyaçlarını belirliyoruz. Herhangi bir sağlık problemleri varsa bu konuda besin listesi oluşturuyoruz. Bazen psikolog arkadaşlara yönlendiriyoruz. Fizik tedavi doktoru olan arkadaşımıza yönlendiriyoruz. Bu şekilde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.



Tüm Düzce halkını beklediklerini Çocuk Gelişim Uzmanı Dr. Tuğba Zengin ise gelim uzmanlarının görev alanları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi; “Gelişim uzmanı 0-18 yaş arası çocukların doğumdan itibaren ergenlik döneminin sonuna kadar bedensel, zihinsel, sosyal öz bakım alanlarında gelişim değerlendirmesi yapar. Değerlendirme sürecine  göre eğer izlem gerekiyorsa aileyle beraber izlenimi yapar, çocukla ilgili aileye geri dönüşler yapıp bununla ilgili takiplerini yapar gerekli görülen birimlere yönlendirilmesini yaparak bu şekilde çalışıyoruz. Gerekli gördüğümüzde diğer arkadaşlarımızla birlikte işbirliği yaparak çocuk önlemlerini alıyoruz. Bir tanı koyulması gerekiyorsa tanı için yönlendirme yapıyoruz. Direk kendinizde başvuru yapabilirsiniz, aile hekimlerinize giderek buraya yönlendirmesiyle de buraya gelebilirsiniz. Çocuğunuzda veya kendinizde herhangi bir sıkıntı varsa, gelişim geriliği gözlemliyorsanız, davranış problemi var benim çocuğumda diyorsanız hepinizi bekliyoruz. Biz herkese açığız, gelmeniz için size randevu veriyoruz.”
“Bireylere fiziksel uygunluğuna göre bireysel danışmanlık yapıyoruz”



Fiziksel Aktivite Koçu Gizem Taşkıran  Sağlıklı Hayat Merkezinde yaptıkları çalışmalara ilişkin şunları söyledi; “Ben burada fizyoterapist olarak görev yapmaktayız. Burada hem sağlıklı olan hem de çeşitli hastalıkları olan bireylere kendi fiziksel uygunluğuna göre bireysel danışmanlık yapıyoruz ve onlara egzersiz planlıyoruz. Onun dışında obez, diyabet gibi hastalığı olan insanlara ekstra bireysel danışmanlık yapıyoruz. Gebeler için ayrıca bir gebe okulumuz var orada ben bireysel egzersiz danışmanlığı yapıyorum ve gevşeme egzersizleri yaptırıyorum.”



Radyoloji Teknikeri Nurgül Ogeday  “Mamografi çekimi yapıyorum. 40-69 yaş arası kadınlara meme kanserini teşhis amaçlı mamografi çekimi yapıyoruz. Mamografi çekimlerimiz 40-69 yaş arası tüm kadınlarımıza ücretsiz” dedi.  

“Herkesin bu eğitimden faydalanmasını isteriz.”

Sağlıklı Hayat Merkezinde ebe olarak görev yapan Canan Sübekçi, tüm gebeleri merkeze beklediklerini belirterek, yürütülen çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu; “Üreme sağlığı merkezi burası. Burada gebe sınıfımız var. Burayla ilgili bize bütün gebelerimiz hafta hafta 4 seansta onların gebeliğe hazırlık dönemleri, doğuma hazırlık, sezaryen oranlarımız çok fazla mesela birazda korkularından oluyor. Onlarla ilgili hem görsellerimizle beraber hem fizyoterapistimiz, diyetisyenimizle beraber bütün bu doğuma kadar ki olan hazırlığımızı burada yapıyoruz. Buradan halkımızın çok haberi yok. Gebe kalan herkesin, gebelik öncesi de olabilir, gebelik sonrası da olabilir. Herkesi en azından buraya gelip bizimle tanışmalarını bu eğitimden faydalanmalarını isteriz.”   

Haber: H. DURNA