5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan azılı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü verileri paylaşılarak, 2019 yılı Dünya Çevre Günü’nün temasının ‘Hava Kirliliği ile Mücadele’ olduğu vurgulandı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre artan nüfus, fosil yakıt tüketimi kaynaklı ve temiz yakıt ve teknolojilerinin kullanılmaması ile kirlenen hava nedeniyle her 10 kişiden 9`u kirli hava solumaktadır.

Türkiye`de hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı yılda yaklaşık 30.000`dir. Fosil yakıt kullanımı kaynaklı olan bu sağlık sorunu ülkemizde yoğunlaşarak artmaktadır. Türkiye`nin havası AB`ye göre en az %33.4 daha kirlidir. Hava kirliliği kaynağı olan fosil yakıt kullanım oranı ülkemizde %88`dir. Özetle, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen tema, ülkemiz için yaşanan en önemli çevre sorununa karşı dikkat çekmek amacıyla oldukça değerlidir.

Su kaynaklarının yanı sıra hava ve toprağın da günden güne kirlendiğine dikkat çekilen açıklamada ‘Sularımız yok oluyor’ başlığı ile şu bilgiler aktarıldı; ‘1397 belediyenin 1338`inde kanalizasyon şebekesi vardır, 59 tane belediyede kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır.

Ülke nüfusunun %89,7`sine kanalizasyon hizmeti verilmektedir. Ayrıca, TÜİK 2017 verilerine göre 816  belediyede atıksular arıtılmadan doğaya verilmektedir.DSİ verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı yaklaşık 1.350 m3‘tür ve Türkiye su azlığı yaşayan bir ülkedir. 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyonu bulması öngörülmektedir. Bu durumda kişi başına düşen su miktarı 1100 m3‘e düşecek ve su kıtlığı yaşanabilecektir.

Her yıl dile getirdiğimiz gibi, katı atıkların düzensiz depolama sorunu ülkemizde olduğu gibi İlimizde de hala devam etmektedir. Bunun yanında İlimiz Merkez ve İlçe Belediyelerinin Ambalaj Atıkları Yönetim Planı bulunmamaktadır. Ayrıca Düzce’de Merkez ve Akçakoca Belediyelerinin dışında atıksu arıtma tesisine sahip belediye bulunmamaktadır. 2018 yılı hava kirliliği açısından yine olumsuz geçmiştir. 2018 yılı hava kirliliği açısından yine olumsuz geçmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın istasyon verilerine göre yapılan incelemede, İlimizde partikül madde oranında yönetmelikte belirlenen sınır değeri 1 yılda 77 kez aşılmıştır. ‘

Açıklamada ayrıca anayasamızın 56. Maddesinde yer alan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı hatırlatılarak çevre politikalarının sanayi, tarım, enerji, ulaşım ve kentleşme politikaları ile birlikte ele alınmasının zorunluluğuna dikkat çekildi.