Ülke genelinde etkili olan yüksek sıcaklıkların gelecek hafta da etkisini sürdüreceği ve mevsim normallerinin 2 ila 5 derece üzerinde seyredeceğini belirten uzmanlar aşırı sıcaklardan korunma yöntemlerini açıkladı.

Vatandaşların dışarda bulunduğu sürece açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, özellikle şapka giyilmesi ve güneş gözlüğü takılması konusunda uyarılarda bulundu.

Dışarıda çalışması gereken vatandaşlara tavsiyelerde de bulunan uzmanlar "Mümkün oldukça güneş altında kalmasınlar, aşırı hareketlerden kaçınsınlar ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar alsın" dedi.

İnsanların yaşamlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri için hava sıcaklığının 17-31 derece arası olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun dışındaki sıcaklık değerlerinin değişik bünyelerde çok farklı klinik sendromlara, fizyolojik streslere, hastalıklara ve hatta ölümlere bile neden olabildiğini ifade etti.

Aşırı sıcaktan en çok hastalarla yaşlıların etkilendiğine dikkat çeken uzmanlar, "aşırı sıcaklar özellikle kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, dolaşım-solunum problemi ve alkolizm gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit ediyor" dedi.

Haber; S. KAŞKIR