Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki hastaneler ve sağlık merkezleri tarafından oluşturulan medikal veri ve radyolojik görüntülerin arşivlenmesi, uzaktan incelenebilmesi ve raporlanabilmesinin Teletıp sistemiyle sağlandığını belirterek, sistemin tüm hastanelerde yaygınlaştırıldığını söyledi. 

Radyolojik görüntülerin, Teletıp sistemi altyapısı kullanılarak e-Nabız sistemi yoluyla, vatandaşların erişimine açıldığını ifade eden Birinci, bu sayede hastaların tanıda kullanılmak üzere istenilen çeşitli filmleri yanlarında taşımalarına gerek kalmadığına dikkati çekti.

Birinci, hangi sağlık kuruluşuna gidilirse gidilsin, hasta engel olmadığı sürece, hekimin elektronik imzasıyla radyolojik görüntülere ulaşabileceğini, ayrıca hastanın geçmişteki hastalıkları hakkında da bilgi edinilebildiğini söyledi.
 

"SGK görüntüyü görmeden para ödemiyor"

Birinci, bin 700'ün üzerinde sağlık tesisinin Teletıp sistemine entegre olduğuna işaret ederek, devlet hastaneleri, üniversiteler ve tüm özel hastanelerin sisteme görüntü göndermek zorunda olduklarını kaydetti.

Teletıp sisteminin işleyişi hakkında da bilgi veren Birinci, sistemin hastaneler, temel sağlık bakım ve görüntüleme merkezleri ile mobil radyoloji klinikleri gibi sağlık tesisleri tarafından üretilen tıbbi verileri sisteme entegre ederek, raporlama, arşivleme ve analiz iş akışlarının yönetilmesine imkan sağladığını anlattı.

Sistemin kullanımını artırmak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuyla (SGK) bir düzenleme yapıldığını aktaran Birinci, buna göre, kamu, özel ve üniversite dahil tüm hastanelerde çekilen radyolojik tetkiklerin Teletıp sistemine gönderilmeden, SGK Medula sistemi tarafından fatura edilemediğini söyledi.
Birinci, sistemin en son 20 milyona yakın çekim kontrolü yaptığını da belirtti.

 
"40 bin hekim sistemden yararlanıyor"


Sistemde görüntünün varlığını ve doğruluğunu kontrol eden "yapay bir zekanın" da bulunduğunu belirten Birinci, şöyle devam etti:
"Farklı bir görüntüyü, örneğin düz grafiği bir MR görüntüsü gibi gönderemiyorsunuz. SGK tarafından ödenmiyor. Bu anlamda da ciddi bir tasarrufun kapısını açtığını söyleyebiliriz. Hem görüntünün doğruluğu hem tasarrufu hem de tıbbi kaliteyi ön plana çıkarıyoruz. Şu an itibarıyla, sistemde 40 bin hekim bu görüntülerden faydalanıyor. Sadece 2,5 milyona yakın insan, kendi görüntüsüne erişmiş ve 10 milyon erişim var. 150 milyon adet görüntü var. Bir çekime ait yüzlerce kesit var. 70 milyona yakın rapor oluştu.

Bir süre sonra radyologlarımız herhangi bir teşhis koyduğu zaman anonim bir şekilde o teşhise ait daha önce kesinleşmiş patalog tarafından kesinleştirilmiş, bir lezyon, tümör varsa ona benzer görüntülere de erişip tanısını kolaylaştırabilir. Tereddütte kaldığı zaman çok daha hızlı teşhis koyma şansına sahip olabilir. Sistemin böyle avantajları var." 
(Kaynak: AA)