Özellikle son zamanlarda Şanlıurfa ve Giresun’da yaşanan olaylarda sağlık çalışanlarına yüklenilmesi, sağlık çalışanlarına yönelik uygulamaları bir kez daha akıllara getirmişti. Türk Sağlık Sendikası Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş da basın açıklaması yaparak bu konuya değindi.

“Açığa alalım mantığı ile devlet kurumları hareket edemez”
Çavuş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin önlenmesi için gerekenlerin yapılmadığı ve sağlık çalışanlarına şiddetin adeta meşru gösterilmeye çalışıldığı ve bunun yanında şiddet uygulayanların mağdur gibi kamuoyuna lanse edildiği bir dönem yaşanmaktadır. Şanlıurfa’da doktorun kafasını kaldırım taşı ile kıran kişinin hapse girmesi nedeniyle 11 kişilik ailenin mağdur olduğu haberlerinin ardından Giresun’da eşine ilaç yazdırma talebinin aile hekimi tarafından reddedilmesi üzerine aile hekimiyle tartışan ve aile hekimin beyaz kod vermesi üzerine polis tarafından yapılan müdahalede 82 yaşındaki vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayda faturanın anlamsız bir şekilde aile hekimine de çıkarılması bardağı taşıran son damla olmuştur. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet ailesine de sabır diliyoruz. Bu üzücü olayda Aile hekimin açığa alınmasına kamuoyunda geniş yer verilerek sanki toplumsal vicdan aile hekiminin açığa alınması ile tamir ediliyormuş gibi bir hava oluşturulmuştur. Dini adalet olan hukuk Devletinin aile hekiminin sadece mevzuatı uyguladığı için yapılan açığa alma işlemi neyin nesidir ? Kısacası toplumsal bir hassasiyet oluştu, olayın uzağında yakınında kim varsa açığa alalım mantığı ile devlet kurumları hareket edemez.”

“Bu konuda bilinçlendirme yapılması gerekiyor”
Ülke genelinde uygulanan beyaz kod vakaları konusuna da değinen Çavuş, konuşmasına şu cümlelerle devam etti:

“Çalışmalarımızı hem ülke genelinde hem de Düzce’de devam ettiriyoruz. Ülke genelinde yaklaşık 60 bin civarında beyaz kod verilmektedir. Sağlık çalışanlarına hem sözlü hem de fiziki şiddet uygulanmaktadır. Sağlık çalışanlarına yaklaşık 15 bin fiziki darp gerçekleşmiştir. Düzce’mizde ise 2017 rakamları beyaz kod anlamında bine yaklaşmıştır. Bunun yaklaşık yüzde 20’lik kısmının fiili olarak gerçekleştiği açıklanmıştır. Biz sendika olarak yaşanan sıkıntılar ve sağlık çalışanlarına yönelik bir kitapçık hazırlattık ve devlet kurumlarına dağıttık. Önerilerimizi de sunduk. Bizim tek beklentimiz sağlık çalışanlarının huzurlu çalışmasına yönelik adımların atılmasıdır. Elimizde şiddetin yüzde 66’lık kısmının önlenebileceğine dair veriler var. sağlık çalışanlarının bir şiddete maruz kaldığı zaman bulunduğu ortamı terk etme hakkı var ancak bizim çalışanlarımız şiddete uğradığı halde yine hastaya müdahale etmeye devam etmiştir. Çok zor şartlarda görevlerini yerine getirmeye çalışan arkadaşlarımız var. bu konuda bilinçlendirme yapılması gerekiyor.”

Haber: M. AYDIN