Ekrem Çavuş’un hazırlayıp sunduğu ve her Perşembe günü izleyici ile buluşan “Düzce’de Sağlık Olsun” programı Düzce sağlığının nabzını tutmaya devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Ahmet Kömürcü ve UMKE Birim Sorumlusu Ahmet İyi oldu.

“Olay yerine sağlık hizmetinin ulaştırılmasıdır”

112 nedir ve ne iş yapar sorularını cevaplayan Dr. Ahmet Kömürcü şunları söyledi: “112 özetle olay yerine sağlık hizmetinin ulaştırılmasıdır. Biz 112 olarak nasıl bir konumdayız onlardan bahsetmek istiyorum. Düzce 112 olarak 17 tane istasyonumuz var 39 ambulansımız var yedek ambulanslarımızla beraber bu 17 istasyonumuz Düzce’nin çeşitli yerlerine konuşlanmış durumda. Bizim için vakaya ulaşma süresi çok önemli o yüzden istasyonların hepsi aynı yerde değiller. Çeşitli bölgelerde vakaya hızlı ulaşmak için kritik bölgelere konuşlandırılmış durumdalar. 9 tanesi merkezde 2 tane Akçakoca’da var diğer ilçelerde birer istasyonumuz var. Bu istasyonlarımız 24 saat esasına dayalı olarak sürekli bir hizmet veriyorlar. 254 personelimizle hizmet veriyoruz.”

“39 ambulansımızın bir kısmı zaten özel ambulanslar”

Düzce’de bulunan acil servis araçları hakkında bilgi veren Dr. Kömürcü şöyle konuştu: “17 tane istasyonumuz aktif olarak çalışıyor. Bu 39 ambulansımızın bir kısmı zaten özel ambulanslar. Örneğin bir tanesi obez ve yoğun bakım ambulansı kilosu yüksek olan hastalarımızı bu ambulansla taşıyoruz. Yine çoklu yaralanmalarda, trafik kazalarında 4 hasta taşıma imkanı veren 4 sedyeli bir ambulansımız var bu ambulansımızı o amaçla kullanıyoruz. 2 tane kar paletli ambulansımız var, bunları da kar yoğun olan bölgelerimiz var biliyorsunuz Yığılca gibi. Bir tanesini Yığılca’da konuşlandırıyoruz çünkü uzak. Sene boyunca orada kalıyor çünkü oranın merkeze uzaklığı yaz kış fark etmez. Bu ambulanslarımızda kar paletleri takılı duruyor ama gerektiğinde lastik takarak o şekilde de kullanabiliyoruz ki kullandığımızda çok oldu. Sel döneminde kullanmıştık. 1 adet pajero ambulansımız merkezde yazın tekerlekleri takılı vaziyette kullanıyoruz. Çamurda, kötü yol koşullarında ilerleyebilen lastikler takıyoruz. Ama kışın kar paletli şekilde kullanıyoruz.”

“Geçen sene 27 bin vaka taşıdık fakat ihbar sayısı 266 bin”

Asılsız ihbarlar hakkında vatandaşları uyaran Dr. Kömürcü şunları söyledi:  “Gerektiğinde böyle kampanyalar düzenliyoruz. İnsanları bilinçlendirmek adına çünkü yaptığımız iş ciddiyeti olan bir iş. Asılsız ihbar konusuna gelecek olursak örnek verecek olursak 27 bin vaka taşımışız geçen sene. Bunlar karşılığında aldığımız çağrı sayısı 266 bin yani bunu orana vurduğumuz zaman da yaklaşık yüzde 14 gibi bir oran çıkıyor. Bu sayı tabi ki de çok burada vatandaşımıza da büyük bir görev düşüyor. Çünkü biz 112 olarak her aramaya karşılık veriyoruz. Tabi burada imkanlar dahilinde Düzce 112 olarak imkanlarımız iyi personel sayımız iyi ama illaki bir çok arama olduğu zaman veya bunlar aynı ana denk gelebilir o an daha önemli bir konu olabilir bir trafik kazası olabilir bu tür durumlara denk geldiği zaman hasta mağduriyetine yol açan şeyler. Burada vatandaşların duyarlı olması gerektiğinde 112’yi araması gerekir.”

“Bu konuda çok duyarlı vatandaşlarımız var”

Ambulansların vakalara giderken yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Dr. Kömürcü şunları söyledi: “Bu konuda çok duyarlı vatandaşlarımız var siren sesini duyduğu an yol vermeye çalışan çok duyarlı vatandaşlarımız var tabi ki vermeyenler de var değişkenlik gösteren bir konu ama ambulansa yol verme konusu çok önemli çünkü hastanın aciliyeti var hastaneye yetişmesi lazım burada biraz daha insanların vicdanına kalmış bir durum. Çünkü bir gün o acı sirenin birimiz için çalmayacağının garantisi yok. O ambulansta yatan yakınımız da olabilir yarın bir gün kendimiz de olabiliriz.

Vaka verildiği zaman öncelikle en yakın ekibimize veriyoruz yani o bölgede olan bir ekibe. Ama eğer o bölgedeki ekip vakadaysa bizim B planlarımız da belli yani o bölgeye ikinci olarak kim gidecek o da belli ama tabi ki de komuta kontrol merkezimiz inisiyatif de alabiliyor belki o bölgeden bir ambulansımız vaka dönüşü geçiyor olabilir yani en yakın ambulans hangisi ise o ekip görevlendiriliyor.

Dediğiniz gibi sürelerimiz var reaksiyon sürelerimiz aslında bir çok şey için var telefonu ne kadar hızlı açıyoruz. Ekip ne kadar hızlı çıkıyor. 90 saniye içerisinde çıkmak gerekiyor bu konuda başarılıyız zaten bir diğer konu vakaya ulaşım süreleri vakaya ulaşım için de kentselde 10 dakika kırsalda da 30 dakikanın altında olması hedeflenen plan. Bu oranlarda da zaten biz sürekli bakıyoruz kendimizi geliştirmek adına. Bakanlığa da verilerini yolluyoruz zaten. Kentselde yani 10 dakikada ulaşmamız gereken vakalarda yüzde 95-96 civarında bir oranımız var. Kırsalda da yüzde 97-98 gibi bir oranımız var. Oranlar günümüz şartlarına göre oldukça iyi. Zaten vakaya ulaşımda yüzde 100, ulaşamadığımız vaka yok.”

“Biz kendi içimizde sağlığın özel harekatçıları diyoruz”

UMKE nedir ve ne iş yapar sorularını yanıtlayan UMKE Birim Sorumlusu Ahmet İyi şunları söyledi: “Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri açılımıyla. Olağanüstü afetlerde, acil olaylarda hızlı bir şekilde olay yerine giderek ilk müdahaleyi yaparak çok sayıda insanı sakatlıktan veya hayatını kaybetmesinden kurtarmak amaçlı kurulan bir oluşum.

Sağlık personeli dışında birisini alamıyoruz o ince bir çizgimiz. Çünkü medikal kurtarma yapacağız. Herhangi bir özel sağlık kuruluşunda çalışan sağlık personeli arkadaşımız da müracaat edip onaylanırsa UMKE’ci olabilirler temel eğitimini aldıktan sonra.

Biz kendi içimizde sağlığın özel harekatçıları diyoruz. Bizim eğitimlerimiz gerçekten çok zorlu oluyor. Arkadaşları en zor şartlara hazırlıyoruz yani sürekli enkaz çalışması sürekli enkaz çalışması bunun verimlerini de gittiğimiz kamplarda işte daha önce Antalya’da yapılan bir olimpiyat vardı UMKE ve 112 ile ilgili, orada yaptığımız derecelerle kendimizi gösterdiğimize inanıyorum.

AFAD ile birlikteyiz şöyle birlikteyiz; AFAD’ın işi arama kurtarma. Kurtarma kısmında biz varız. Onlar yaralıyı bulurlar biz medikal müdahalesini yapar çıkartırız. Yani medikal kısmında biz varız o yüzden biz bir arama tarama ekibi değiliz biz tamamen medikal bir ekibiz ama AFAD ile koordineli veya STK’larla koordineli çıktığımız görevlerde onlarla birlikte biz de araziye girmek zorundayız ve o şartlara uygun eğitimi almak zorundayız.”