İşte Düzce gerçeği!
Çevreye ve sağlığa saygılı yatırımların öneminin giderek arttığı günümüzde fabrikalardan kaynaklı kirlilikle mücadele edilmeye devam ediliyor. Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin tavan yaptığı Düzce’de kirliliğe sebep olan etkenler arasında filtre sistemi olmayan fabrikalar da başlıca etken olarak gösteriliyor. Yine çevreye yayılan atıklar ve kötü kokuların zaman zaman şikayet konusu olması atık yönetimindeki eksikliği gözler önüne seriyor. Son olarak Düzce Üniversitesi tarafından şehirde faaliyet gösteren işletmelere yönelik yapılanbir araştırma da çevreci üretim noktasında geri kalmışlığı gün yüzüne çıkardı. Düzce Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yıllardır bilinçlendirmeye dönük yapılan çalışmalara karşılık Düzce’deki çoğu işletmenin “temiz üretim” kavramının hiç duymamış olduğunu kanıtladı. Düzce Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarık Gedik, “İşletmelerin Atık Yönetimi ve Çevre Yönetimi Konularında Yaptıkları Faaliyetlerin Araştırılması” konulu çalışmasını üniversitede düzenlenen konferansla kamuoyuyla paylaştı.

240 işletme temsilcisiyle görüşüldü
Gedik, Düzce’de faaliyet gösteren, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 240 işletme temsilcileriyle görüşme yaparak, atık yönetimi ve çevre yönetimi konusunda elde ettiği bilgileri katılımcılarla paylaştı.Mobilya ve orman ürünleri,tekstil, makine, plastik, gıda ve inşaat alanında faaliyet gösteren işletmeleri inceleme alanına dahilettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Gedik, yaptığı araştırmada; işletme temsilcilerinin yüzde 26,5’inin temiz üretim, sürdürülebilir üretim ve eko verimlilik gibi kavramları duyduklarının, yüzde 42,6’sının bu tür kavramları daha önce hiç duymadıklarının, yüzde 30,9’unun ise kısmen duyduklarının belirlendiğini ifade etti.Araştırma sonuçlarına göre işletmeler tarafından;  yüzde 50’sinin bünyesinde arıtma tesisi, yüzde 88,4’ünde filtre sistemi, yüzde 83,8’inde toz emme sistemi ve yüzde 39,7’sinde ise geri dönüşüm sisteminin var olduğu dile getirildi.

En önemli etken personel hatası
Çalışma kapsamında işletmelerde atık oluşmasına neden olan etkenler içerisinde en önemli etkenin, çalışan personelin hatalarından dolayı oluşan atıklardan kaynaklandığı ifade edilerek bu atık oluşumunu minimize etmek için özellikli işlerde kalifiye eleman çalıştırılmasının önemine dikkat çekildi.