Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı arttırmak amacıyla Bakanlar Kurulu'nun 30 Mayıs 2013 tarihli kararıyla ilave 6 puanlık işveren hissesi sigorta primi teşvikinin uygulanacağı yerler ve uygulama süresi belirlenmişti. Düzce’nin de aralarında bulunduğu 36 ili kapsayan ilave 6 puanlık sigorta primi teşvikinden yararlanma süresi uzatıldı.

 10 Şubat 2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile 30 Mayıs 2013 tarihli kararının 2. maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan “31 Aralık 2017” ibareleri “31 Aralık 2018” şeklinde değiştirildi.

Böylelikle Düzce’de faaliyet gösteren işverenlerin genelgelerde belirtilen şartları sağlaması kaydıyla 31 Aralık 2018 tarihine kadar ilave altı puanlık indirimden yararlanması mümkün olacak

Kredi işbirliği protokolü imzalandı
Diğer taraftan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile T.C. Ziraat Bankası arasında imzalanan kredi işbirliği protokolü ile borçlarını ödeyerek emekli olabilecek sigortalılara gün doğdu.

Söz konusu sigortalıların uygun koşullarda kredi kullandırılması için SGK ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. arasında işbirliği protokolü 13 Şubat 2018 tarihinde imzalandı.

Banka ile yapılan protokol ile 4 (b) kapsamında olup, sigorta prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkâr ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkânı getirildi.

Aylık 1,28 faiz oranı ile 48 ay vade ile kredi
Bu imkândan yararlanmak isteyen sigortalıların başvurularını öncelikle sosyal güvenlik il ve merkez müdürlüklerine yapacağı bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Emekli olmak isteyen sigortalılar, kurumdan alacakları sigorta prim borcunu peşin ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte T.C. Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecektir. Kredi kullanarak sigorta prim borcunu ödeyen sigortalılara emekli aylıkları bağlanacak olup, sigortalımızın bankadan kullanmış olduğu kredi borcu emekli aylığından taksitler halinde tahsil edilecektir. Sigortalılar, 1 Mart 2018 tarihinden 31 Mayıs 2018 tarihine kadar bankadan aylık 1,28 faiz oranı ile 48 ay vade ile kredi kullanabilecektir.”

Haber: C. ÜSTÜNER