Ziraat Mühendisi Sadık Hasan Oruç, Gazeteci Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Manşet programına katılarak bölgenin tarım denilince akla ilk gelen fındığın ürün bazında geleceğini konuştu.

Üretici fındığı bilmiyor
Fındıkla ilgili uzun yıllar araştırma yaptıktan sonra üzerine çalışmaya başladığını söyleyen Oruç, hiçbir bitkiye benzemediğini ifade ettiği fındığın her dönem satılabilen özel bir ürün olduğunu belirtti.

Fiyatı Doğu Karadeniz fındığı belirler
Fındık üreticisinin fındığı yeterince bilmediğini dile getiren Oruç, rekolte olarak Doğu Karadeniz’de oranın yüksekliğine dikkat çekerek ürünün fiyatını bölgedeki fındık miktarının belirlediğini aktardı.

Yaprak tahlili yaptırmalılar
Üreticinin fındığına nasıl bakım yapması gerektiğiyle ilgili detaylı ve faydalı bilgiler vererek açıklamalarına devam eden Oruç, “Gübrenin fındık ağacına faydasını belirlemek amacıyla yaprak tahlilini yaptırmak gerekiyor. Tahlili Nisan’ın ilk haftası yaptırarak gübrenin yaprağa ulaşıp ulaşmadığını kontrol ettirebilir.” Dedi.

En önemli ay kasım
Fındıkta en önemli ayın kasım ayı olduğuna dikkat çeken Oruç, filiz alma işleminin kasım ayında yapılabileceğini söyledi.

300 kilo alabilecekken 70 kilo alınıyor
Düzce’de dönümden 300 kilo fındık alma kapasitesi varken 70 kilo verim alındığını aktaran Oruç, “Fındık için şubat ayında ilaç atılmamalıdır. Fındık için en tehlikeli aylar ise 5-10 nisan tarihleridir. Don tehlikesiyle karşı karşıya olduğu tarihlerdir.” Şeklinde konuştu.

Fındık yerden toplanmalı
Fındıkta verimi artırmak için izlenecek yolları sıralayan Oruç, “Fındık her sene verir. Sadece yüzde 15-20 oranında fark olur. randıman hava ve beslemeyle ilgilidir. Fındığı yerden toplamak gerekir. 12 ay zamanında gerekli bakımları yapılmalıdır.

Düzce’yi tıbbi bitkiler bölgesi yapmak için çalışıyoruz
Düzce’yi tıbbi bitkiler bölgesi yapmak için çalışma başlattıklarını izleyicilerle paylaşan Oruç, “Düzce’de fındığa alternatif ürün olabilecek konuları araştırdık. Düzce’nin geleceğini tıbbi bitkilerde olabileceğini belirledik. Yurtdışında yaygın olan tıbbi bitkiler konusunda Düzce büyük bir avantaja sahip. Yapılan araştırmaya göre 56 çeşit tıbbi bitkinin 20 tanesinin sadece Düzce’de olduğunu biliniyor. Heyecanlandıran çalışma sonucu Düzce tıbbi ürünlerle anılan bir il konumuna gelebilir. Düzce tıbbi biktiler bölgesi seçilebilir. Bu değer Düzce’de var ama bilinmiyor. Yurtdışında özellikle Almanya’da kullanılıyor. Konuyla ilgili hali hazırda anketler yaparak çiftçilerin tıbbı bitkilere bakış açısını ölçüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürecek.” Diye konuştu.