Çözülmeyi bekleyen bir çok sorun var

Doğanın korunması, çevre sorunları ve kirlenmenin önlenmesine dikkat çekmek adına her yıl Haziran ayında kutlanan Çevre Haftası'nda farkındalık amacıyla etkinlikler düzenlenirken, yayımlanan mesajlarda da gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve temiz bir Düzce bırakılması fikrinde birleşiliyor. Ancak doğal güzelliklerinden ötürü 'Yeşil Düzce' olarak anılan, yaylaları, şelaleleri, gölleri ve Akçakoca'da denizi ile doğa turizminde gözde bir adres olmaya aday olan Düzce'de hala çözülmeyi bekleyen bir çok çevre sorunu bulunuyor.

Havamız alarma veriyor

Hızla artan betonlaşma sonucu şehir merkezinde yeşil alanlara olan ihtiyacın giderek arttığı yaşadığımız kentte, çevre sorunu denilince ilk akla gelen hava kirliliği oluyor. Ankara-İstanbul arasında yer alan konumu nedeniyle geçiş güzergahında bir şehir olan Düzce, her gün yüzlerce araçtan çıkan yoğun egzoz dumanına maruz kalıyor. Asıl kabus ise kış ayları geldiğinde başlıyor. Merkez nüfusunun yarısının kömür kullanmasından dolayı kirlilik düzeyi alarm verecek düzeye kadar çıkarken, bazı günlerde nefes almakta dahi güçlük çekilmesi sağlık açısından tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Özellikle bu yıl art arda gündeme taşıdığımız haberler sayesinde ilin idarecileri tarafından da el atılan hava kirliliği konusunda doğalgaz kullanma yaptırımı getirileceği gündeme gelse de henüz somut olarak başlayan bir çalışma kamuoyuna yansımadı. Aynı sorundan muzdarip yanı başımızdaki Bolu'da ise hava kirliliğinin önlenmesi adına bu önemli adım atıldı ve 4 ay gibi kısa bir zaman zarfında da uygulamaya kondu. Bolu Belediye Meclisi'nce Ocak ayında alınan karar doğrultusunda doğalgaz hattı çekilmesine kullanıma geçmeyen binalardaki vatandaşlara doğalgaz zorunluluğu getirildi. Şimdi kış ayları gelmeden benzer uygulamaya Düzce Belediye Meclisi'nin imza atması bekleniyor.

Vahşi depolamaya dönüş...

Düzce'nin kirlilik nedeniyle yaşadığı bir diğer önemli sorunu ise çöp depolama... Yer noktasında yaşanılan sıkıntılar yüzünden şehre kazandırılması 2014 yılını bulan katı atık depolama tesisinin henüz iki yılını bile doldurmadan kapısına kilit vuruldu. Daha kurulmadan önce tesisi istemeyen vatandaşlar tarafından Sakarya 2. İdare Mahkemesi'ne açılan dava ile başlayan hukuki süreçte mahkeme, ÇED raporundaki “Olumlu Kararı”nın hukuka uygun olmadığına hükmetti ve tesisin faaliyetinin durdurulması yönünde karar aldı. Belediye temyiz için konuyu bir üst mahkemeye taşısa da sonuç değişmedi ve Danıştay, Düzce Belediyesi'nin temyiz başvurusunu reddetti. Tüm bu gelişmeler sonucunda gelinen noktaya bakıldığında ise kötü koku ve sinekler gerekçesiyle bir kez daha köylünün engeline takılan ve eylemlere kadar sahne olan Düzce Belediyeler Birliği'nce yaptırılan katı atık depolama tesisi için harcandığı açıklanan 16 milyon TL çöpe giderken, Düzce, ilkel bir yöntem olan vahşi depolama ile tekrar baş başa kaldı. Bu çevre katliamına 'dur' denmesi için ise her şeyin sil baştan başlaması gerekiyor. 

Haber:C.ÜSTÜNER