CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bir kez daha Düzce’den canlı yayın yaptı. Daha önce kentte sorun tespit ettiği alanlarda sosyal medya hesabı üzerinden canlı yayın yaparak tepkisini takipçileri ile paylaşan Tanal, son olarak Düzce Küçük Sanayi Sitesi’nin arka kısmında bulunan çöp toplama alanında Periscope üzerinden CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan’la beraber canlı yayın yaptı ve Düzce’nin temizlik ile sağlık sorunlarına ilişkin dikkat çekecek açıklamalarda bulundu.

“Çöp alanı halkın sağlığını tehlikeye atıyor”
Tanal, söz konusu çöp alanının halk sağlığını tehlikeye attığını vurgulayarak, “Burada bir çevre felaketi yaşanıyor. Çöpler yeterli ayrıştırmaya tabi tutulmadan özensiz bir şekilde depolanıyor. Kış aylarında olmamıza rağmen çöpler çevreye ağır bir koku yayıyor. Bu koku yaz aylarında daha da artacaktır.” Açıklamasında bulundu.

“Zehirli sular Melen Çayı’na sızıyor”
Söz konusu bölgede ‘vahşi depolama’ sistemi uygulandığını dile getiren Tanal, “Çöpler güzelce ayrılsa belki bunların yüzde 70 veya yüzde 80’lik bir kısmından enerji elde edilebilmesi de mümkün olabilir. Ancak burada iş makineleri çöpleri ezerek suyunu çıkartıyor. Sızan bu zehirli sular Melen Çayı’na sızarak halk sağlığını tehlikeye atıyor. Melen Çayı İstanbul’un önemli bir su kaynağı. İstanbul içme suyuna buradan zehir karışıyor, halkımıza bu su içiriliyor.” açıklamalarında bulundu.

“Düzce Belediyesi görevini yerine getiremiyor”
Tanal ayrıca video sırasında çöp kamyonları tarafından atıkların, iş makinelerince kazılmış bölgelere döküldüğüne işaret etti. Tanal, çektiği videoda “Bakın iş makineleriyle toprağı kazıyorlar, çöpü kazdıkları yere döküp üzerine tekrar toprak örtüyorlar.” dedi. Videoda özellikle Melen Çayı’nın hemen yanı başında çöpler olduğunu vurgulayan Tanal,  “Burada bu şekilde depolanan çöplerden sızan sularda Melen Çayı’na sızıyor. Burada yetiştirilen meyve ve sebzeler vasıtasıyla bu atık ve mikroplu sular insanımıza da geçiyor. Her vatandaşımızın sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı vardır. Aslına belediyelerin varlık amacı vatandaşımızın medeni ve uygar ihtiyaçlarını, çağdaş bir ortamda sağlıklı bir ortamda yaşatma görevi varken görebildiğimiz kadarıyla Düzce Belediyesi bu görevini yerine getirememektedir. Burası Düzce merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta bir bölge.” açıklamasında bulundu.

Başbakan’ın cevaplaması için soru önergesi verdi
Söz konusu durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdığını ifade eden Tanal, “Düzce halkı içini ferah tutsun. Düzce ilimizin bu önemli sorunuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Sayın Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle yazılı soru önergesi verdim. İnanıyorum ki Düzce halkının bu sorunu bir an önce çözüme kavuşacaktır. Söz konusu sorunun takipçisi olacağım.” açıklamasında bulundu.