Her yıl Mayıs ayının ilk haftasına denk gelen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası’nda bir kez daha iş kazalarına dikkat çekildi. Düzce’de en fazla iş kazasının meydana geldiği inşaat sektöründe, geçtiğimiz yıldan bu güne çok sayıda can yakan kaza yaşandı. Düzce’de özellikle inşaatta çalışırken yüksekten düşme en sık görülürken, kimi işçiler kazaları yaralı olarak ucuz atlatırken kimileri ise kaza sonucu hayattan koptu.

423 işçi çalışırken, 298 işçi düşerek hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre; 2015 yılında Türkiye’nin hemen hemen her yerinde iş ölümü yaşandı. 2015 yılında 423 işçi inşaatlarda çalışırken, 298 işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti. 2016 yılının ilk üç ayında ise 415 işçi ölümü yaşanırken, sadece Mart ayında düşme nedeniyle 28, nesne düşmesi ve çarpması nedeniyle 4 işçi öldü.

En fazla işçi ölümü yaşanan sektör: İnşaat

Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, Türkiye’de son 10 yılda yaklaşık 11 bin işçinin, iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, "İnşaat sektörü, en fazla işçi ölümünün yaşandığı iş kolları arasında yer alıyor. Bu konuda alınan yasal tedbirler kadar eğitim de çok önemli, yasal düzenlemeler tek başına sorunu çözemez.” ifadelerini kullandı.

Eğitimsizlik ve ihmal, can alıyor

Kazaların sık görülmesinin temel sebepleri

İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında ‘yüksekten düşme’ olaylarının yer aldığını, ardından en çok malzeme düşmesi ve sıçraması olaylarının ölüm ve yaralanmalara yol açtığını vurgulayan Yavuz, şunları söyledi: "Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve işverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi gibi nedenler var. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumaları ya da en basitinden bir ağ gerilmesi bile düşmeleri önemli bir oranda engelleyebilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerekiyor."

İş kazalarının yüzde 98’i insan hatası kaynaklı

İş kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından kaynakladığını belirten Yavuz, iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü aktardı. Yavuz, ayrıca 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu ile ilgili 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliklerin, duyarlılığı artıracağına inandıklarını vurguladı.

Belgesi olmayanlar çalışamayacak

Öte yandan yapılan yasal düzenlemeyle aralarında inşaat ve yalıtım sektörünün de bulunduğu 48 meslekte yeterlilik belgesi olmayan, 26 Mayıs 2016'dan itibaren çalışamayacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerekiyor.

Haber:C.ÜSTÜNER